Церар не искључује могућност блокаде хрватског уласка у Шенген

Срна
Церар не искључује могућност блокаде хрватског уласка у Шенген

Брдо код Крања - Словеначки премијер Миро Церар није исклјучио могућност блокаде хрватског уласка у Шенген ако Загреб не пристане на спровођење арбитражне одлуке.

Церар је навео да је Хрватска прекршила договор и право и у случају спора у вези са арбитражом, као и у случају пресуда хрватских судова на штету Љублјанске банке, чему ће се, како је најавио, Словенија супротставити правним поступцима које је започела у оба случаја, преноси Хина.

Реагујући на изјаву премијера Хрватске Андреја Пленковића да Словенија најавама тужби против Загреба у вези са билатералним граничним питањем и спора о пренесеној штедњи хрватских грађана у Љублјанској банци није изабрала прави пут, Церар је рекао да држава која не поштује владавину права представлја лош узор за ЕУ и землје западног Балкана.

"Не поштивати владавину права значи отежавати функционисање Шенгена. Словенија зато мора дјеловати правним средствима. Буде ли медијације или одговарајућих договора у вези са арбитражом посредством Европске комисије почеће нови процес у вези са приближавањем рјешења. Ако не буде одговарајућих реаговања тада ће Словенија у оба случаја морати да правно дјелује", рекао је Церар словеначким новинарима на Брду код Крања, на крају састанка СЕЕЦП-а на којем је учествовао и Пленковић.

У писму Европској комисији у којем је најавила подизање тужбе против Хрватске ако не пристане на спровођење арбитражног рјешења за границу, Словенија је, према наводима медија, навела да јој хрватско одбијање признања арбитражне границе на мору отежава спровођење шенгенских правила, спровођење европске риболовне политике и неких других европских директива.

Пленковић је рекао да ће Хрватска испунити техничке услове за Шенген и да би и у интересу Словеније требало да буде да се то што прије догоди, јер би тако и она лакше контролисала незаконите мигрантске трендове без жице на граници са Хрватском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана