Бурне реакције у Хрватској на Вучићев говор у Косовској Митровици

Танјуг
Бурне реакције у Хрватској на Вучићев говор у Косовској Митровици

Загреб - Дио хрватске јавности узнемирен је због говора предсједника Србије Александра Вучића у Косовској Митровици.

Бивша премијерка Јадранка Косор сматра и да би Хрватска требало да повуче амбасадора из Београда.

“Величањем Милошевића Вучић је опет понизио жртве његовог режима. Али то је тај исти Вучић који је у РХ недавно примљен са почастима без извињења због његове личне потпоре Милошевићевој политици у вријеме агресије на РХ и БиХ. Нема чуђења. Јасно је Вучић, причом о шаховници, рекао да Книн никада није био хрватски. Одмах бих повукла амбасадора из Београда”, навела је Косорова на Твитеру.

“Вучић није релевантан за Хрватску, каже. Није релевантан онда кад она треба да осуди његову срамотну политику, али је добар за повијесне сусрете по мостовима и још повијесније кад га позове као драгог госта у РХ. Без извињења, без кајања”, изјавила је Косорова поводом реакције хрватске предсједнице на Вучићев говор.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да се хрватска застава вијорила у Книну и прије говора Вучића на Косову и додала да ће се застава вијорити и убудуће.

Хрватска Социјалнолиберална странка (ХСЛС) је тим поводом затражила састанак са представницима владајуће коалиције јер, како кажу, желе да чују јасне ставове владе, али и представника Самосталне демократске српске странке, која је коалициони партнер у власти.

Док ХСЛС тражи састанак владајуће коалиције, хрватски министар бранитеља Томо Медвед мисли да се Вучићу у Хрватској придаје превише пажње. Медвед, наиме, сматра да би Хрватска требало да се више бави својим питањима, која су важна за привредни раст и просперитет.

“Моје мишљење је да превише пажње посвећујемо једном предсједнику сусједне земље”, рекао је Медвед за регионалну телевизију Н1 у одговору на питање како коментарише Вучићеве поруке из Косовске Митровице.

Политички аналитичар и професор на Факултету политичких наука у Загребу Дејан Јовић, пак, мисли да је Вучићев говор “мало подбацио у односу на очекивања”, али да је његов однос према политици Милошевића био амбивалентан. Било је, каже, похвале и критике.

“Говор је прије свега био окренут према постизању компромиса и то према Албанцима”, навео је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана