Bura u Hrvatskoj zbog srpske muzike

Glas Srpske
Bura u Hrvatskoj zbog srpske muzike

Zagreb - Od trenutka kada su hrvatski mediji najavili da će u Zagrebu biti pokrenuta radio-stanica koja će emitovati novokomponovanu muziku iz Srbije bura se ne stišava.

U hrvatskoj javnosti danima se polemiše da li je zaista potrebno pokrenuti radio-stanicu sa narodnjacima, to jest "cajkama", kako Hrvati pogrdno nazivaju srpsku novokomponovanu muziku, iako se u mnogim tekstovima "priznaje" da Hrvati godinama uživaju uz muziku "sa one strane Drine". Radio Ekstra FM bi trebalo da počne sa emitovanjem ovog ljeta.

Zagrebački portal "Indeks" piše da "ako je išta iz Srbije uspjelo da osvoji Hrvatsku, to je muzika". Kako navodi, onaj koji pokreće taj radio razotkrio je još jedan segment u kojem su Hrvati maksimalno dvolični - u javnosti se dobro pazi da slučajno ne upadne koja srpska riječ ili da neko ne kaže "maj" umjesto "svibanj", a kada dođu noć i alkohol, pjeva se i igra uz melos kojem su se Hrvati nekada podsmijavali.

"Indeks" je objavio i istraživanje ko u Hrvatskoj najviše sluša narodnjake, a prema njegovim rezultatima, to su vjernici i homofobi.

Sproveli su i anketu među Zagrepčanima i pitali ih da li slušaju narodnjake i šta misle o ljudima koji ih slušaju i da li će oni slušati takav radio. Pokazalo se da su mnogi zgroženi tom idejom.

- Ne mogu da vjerujem! Zagreb? - u šoku je novinare "Indeksa" upitala jedna gospođa, koja je zaključila da to ipak nije "zagrebački đir".

- Mislim da će se slušati, ali ja to ipak nikad ne bih slušao - rekao je jedan mladić.

Mnogi su zaključili da je riječ o jednostavnom principu ponude i potražnje.

- Mislim da je to malo primitivno, ali  dobro - rekla je jedna djevojka na pitanje šta misli o ljudima koji slušaju "cajke", dok je druga dodala da je takva muzika za nju "degradacija kulture" i da to slušaju "ljudi nižeg standarda".

Srednjoškolci

Sociolozi iz Odjeljenja za sociologiju Univerziteta u Zadru Krešimir Krolo, Sven Marcelić i Željka Tonković objavili su istraživanje o muzičkom ukusu zadarskih srednjoškolaca, ali s naglaskom na turbo-folk. Kasnije su sproveli još jedno istraživanje gdje su ispitali srednjoškolce iz Pule, Rijeke, Splita, Dubrovnika i Šibenika. Zaključak istraživanja je da analiza ukusa srednjoškolaca u Zadru i Zadarskoj županiji pokazuje da postoje određena stalna mjesta koja se mogu povezati sa slušanjem turbo-folka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana