Бура у Хрватској због српске музике

Глас Српске
Бура у Хрватској због српске музике

Загреб - Од тренутка када су хрватски медији најавили да ће у Загребу бити покренута радио-станица која ће емитовати новокомпоновану музику из Србије бура се не стишава.

У хрватској јавности данима се полемише да ли је заиста потребно покренути радио-станицу са народњацима, то јест "цајкама", како Хрвати погрдно називају српску новокомпоновану музику, иако се у многим текстовима "признаје" да Хрвати годинама уживају уз музику "са оне стране Дрине". Радио Екстра ФМ би требало да почне са емитовањем овог љета.

Загребачки портал "Индекс" пише да "ако је ишта из Србије успјело да освоји Хрватску, то је музика". Како наводи, онај који покреће тај радио разоткрио је још један сегмент у којем су Хрвати максимално дволични - у јавности се добро пази да случајно не упадне која српска ријеч или да неко не каже "мај" умјесто "свибањ", а када дођу ноћ и алкохол, пјева се и игра уз мелос којем су се Хрвати некада подсмијавали.

"Индекс" је објавио и истраживање ко у Хрватској највише слуша народњаке, а према његовим резултатима, то су вјерници и хомофоби.

Спровели су и анкету међу Загрепчанима и питали их да ли слушају народњаке и шта мисле о људима који их слушају и да ли ће они слушати такав радио. Показало се да су многи згрожени том идејом.

- Не могу да вјерујем! Загреб? - у шоку је новинаре "Индекса" упитала једна госпођа, која је закључила да то ипак није "загребачки ђир".

- Мислим да ће се слушати, али ја то ипак никад не бих слушао - рекао је један младић.

Многи су закључили да је ријеч о једноставном принципу понуде и потражње.

- Мислим да је то мало примитивно, али  добро - рекла је једна дјевојка на питање шта мисли о људима који слушају "цајке", док је друга додала да је таква музика за њу "деградација културе" и да то слушају "људи нижег стандарда".

Средњошколци

Социолози из Одјељења за социологију Универзитета у Задру Крешимир Кроло, Свен Марцелић и Жељка Тонковић објавили су истраживање о музичком укусу задарских средњошколаца, али с нагласком на турбо-фолк. Касније су спровели још једно истраживање гдје су испитали средњошколце из Пуле, Ријеке, Сплита, Дубровника и Шибеника. Закључак истраживања је да анализа укуса средњошколаца у Задру и Задарској жупанији показује да постоје одређена стална мјеста која се могу повезати са слушањем турбо-фолка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана