Budva će slaviti srpske oslobodioce

Agencija
Budva će slaviti srpske oslobodioce

Budva - Predsjednik Skupštine opštine Budva Đorđe Vujović izjavio je da je u srpskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu bilo više od 1.000 dobrovoljaca iz Budve i da Budvani podržavaju proslavu 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu i oslobođenja ove opštine od austrougarske vojske.

- U proslavi nema ništa loše i time ne urušavamo ustavni poredak Crne Gore - kazao je Vujović.

Povodom tvrdnji Liberalne partije, jedne od članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori, da opština Budva ovim proslavlja "nestanak i slom države Crne Gore", Vujović je rekao i da je porazom austrougarske vojske stvorena država Srba, Hrvata i Slovenaca, dok je Budva ušla u Kraljevinu Jugoslaviju iz koje je poslije nastala Jugoslavija, a potom i Crna Gora.

- Liberali to ne razumiju ili neće da razumiju - rekao je Vujović i dodao da je Budva bila u sastavu Austrougarske, a ne u sastavu Srbije, niti Crne Gore.

On kaže da je više od 1.000 dobrovoljaca iz Budve otišlo u rat za oslobođenje od austrougarskog ropstva, kao i da će ove godine prvi put biti sabrana njihova imena i prezimena, biografije i fotografije.

Vujović ističe da mu nije jasno zašto se u Liberalnoj partiji "uzbuđuju" zbog postavljanja bilborda u Budvi kojima se najavljuje proslava 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, a čije uklanjanje traže da bi se "zaštitio ustavni poredak Crne Gore".

On je dodao da je Veliki rat malim narodima donio nacionalne države, te da se proslava pobjede u Prvom svjetskom ratu obilježava u svim velikim gradovima, poput Moskve, Pariza i Londona.

Lokalnu vlast u Budvi predvodi Demokratski front, koji je opozicija državnoj vlasti.

Bilbordi

Liberalna partija smatra da bilbordi u Budvi, kojima se slavi 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, predstavljaju obilježavanje proslave "nestanka i sloma države Crne Gore", da se njima dijele građani, te traži od nadležnih organa da ih uklone i zaštite ustavni poredak Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana