Brnabić: Jasna je poruka, možemo u EU bez priznanja Kosova

Brnabić: Jasna je poruka, možemo u EU bez priznanja Kosova 01.02.2018 18:15 | Tanjug

Kranj --Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik EP Antonio Tajani nedvosmisleno rekao da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU.

"To što smo čuli u smislu pravno obavezujućeg sporazuma nije ništa novo, to smo čuli i ranije, o tome je pričao i predsednik Vučić, o tome je pričala i ministarka Joksimović...", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u zajedničkom obraćanju medijima sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom.

"Mislim da je nedvosmisleno rekao predsednik EP Tajani, a to je da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU. Čini mi se da je to jasna i nedvosmislena poruka", rekla je Brnabić.

"Normalizacija sa Prištinom i nalaženje dugoročno održivog odnosa sa Prištinom obaveza je nas kao političara koji vodimo Srbiju", istakla je.

Podvukla je da joj je drago što predvodi vladu i što živi u zemlji čiji je predsjednik dovoljno hrabar i odgovoran političar da želi da pokrene ovo pitanje i pokuša da ga riješi, da ga ne bi ostavljao budućim generacijama.

Naznačila je da je najlakše reći da je to zamrznut konflikt i prepustiuti da "vruć krompir" riješava neko drugi.

Dodala je da su razgovarali danas i o tome sa kolegama iz Slovenije, da imaju različit stav o KiM, odnosno da je Slovenija priznala tu nezavisnost, ali da je važno da je Srbija stvarno pokazala drugačije lice, da ume da bude strpljiva, da ume da razmišlja hladne glave, da možemo da budemo tolerantni i fleksibilni i da poštujemo dogovore i sporazume.

Brnabić je podvukla da je Briselski sporazum potpisan prije skoro pet godina i da je Beograd ispunio najveći dio dok Priština nije ništa, apostrofirajući Zajednicu srpskih opština.

Ona je rekla, a to je kaže prenela i Ceraru, da je posebna odgovornost na zemljama koje su priznale nezavisnost, te da je na njima da pozovu Prištinu da bude dovoljno ozbiljna i poštuje te sporazume.

Kako je rekla Beograd je pokazao da je spreman za dijalog, da je predsjednik Srbije pokazao da je uvijek otvoren za dijalog te da joj je drago što je dijalog podignut na predsjednički nivo.

Brnabić je dodala da je svakako "dodatno zakomplikovalo situaciju ubistvo Olivera Ivanovića" i da smatra da je loša odluka što Srbija ne učestvuje u istrazi tog ubistva, ali i naglasila da je time odgvornost na Prištini ali da postoji i dio ogovornosti EU i Euleksa da se ubice pronadju.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica