Брисел поручује: Ако Кинези буду градили Пељешки мост, надзор ће бити драстичан

Агенција
Брисел поручује: Ако Кинези буду градили Пељешки мост, надзор ће бити драстичан

Загреб - Загребачки "Глобус" пише данас да се још чека одлука о томе да ли ће Кинези градити Пељешки мост и напомиње да из Брисела стиже упозорење да ће "надзор бити драстичан", ако Кинези "добију посао".

Иако је раније објављено да ће Пељешки мост са приступним саобраћајницама градити кинеска компанија "China Road and Bridge Corporation", "Глобус" пише да се "пред финале једног од највећих пројеката у историји модерне Хрватске, чека одлука ко ће градити мост, Кинези који су дали најповољнију понуду или ће се процедура избора поновити".

"Избор кинеског конзорцијума изненадио је многе у Бриселу, јер би то било први пут да кинески грађевински конзорцијум користи новац Европске уније, што би значило и улазак Кинеза на велика врата, не само као инвеститора у Европу, него и као извођача радова за пројекте за које је осигурао средства Брисел", наводи "Глобус".

Осим кинеске компаније, понуде су дали аустријски Страбаг те заједница понуђача коју чине италијански Асталди и турски IC Ictas Ansaat, писао је раније загребачки Јутарњи лист.

Страбаг, чија је понуда, као и она италијанско-турског конзорцијума, била скупља за око 125 милиона КМ, тврди да су Кинези дали дампиншку цијену по којој није могуће изградити мост.

Један од Страбагових директора Драган Павелић, који води фирму у југоисточној Европи, тврди да се иза кинеске понуде крију многе замке, међу којима је и она да Кинези у једном тренутку одустану од посла ако Хрватска одбије да плати "додатне трошкове" којих ће неминовно бити.

Брисел помно прати дешавања

Глобус наводи да се у Бриселу "помно прати све што се догађа око припрема за изградњу моста".

"Постоје и они који су били сумњичави према таквом продору Кинеза у Европу, поготово што је за промоцију послужила Хрватска као новопримљена држава", наводи "Глобус".

Како наводи, позивајући се на неименоване дипломате, ако "Кинези добију посао, надзор ће бити драстичан, а није искључено да би у случају неких неправилности могао бити ускраћен и дио новца".

У тексту се подсјећа и да је понуда кинеског конзорцијума "China Road and Bridge Corporation", тешка око 500 000 000  уз рок изградње три године.

"Кинеска државна фирма озбиљно се припремала за побједу за улазак на тржиште ЕУ", наводи Глобус и додаје да њихов савјетнички тим предводи бивши српски пермијер из времена Слободана Милошевића, Радоман Божовић, њихов савјетник за овај регион.

С друге стране, додаје, у хрватском савјетничком тиму су Стјепко Бобан, некадашњи предсједник Управе Хрватских цеста и Хрватских аутоцеста, те Јадранка Јурешко Керо, бивша савјетница предсједнице Републике.

Одлука о извођачу донијета је у посљедњем тренутку, а у 120 дана предвиђених за евалуацију понуда догађала се права драма, наводи "Глобус".

"Прије свега, чекао се барем незванични став Европске комисије о могућности да посао градње моста који се суфинанцира европским новцем добије кинеска компанија. Иако нико није службено Хрватској приговарао давање посла кинеској компанији, неслужбено је Загребу сугерисано да причека с одлуком", тврди "Глобус".

Фирме лобирале да се Кинезима онемогући градња

Како додаје, према доступним информацијама, неколико је великих европских грађевинских фирми лобирало у Бриселу да се Кинезима онемогући улазак на хрватско тржиште.

Такође, додаје се у анализи Глобуса, одувјек је постојала пријетња Бакира Изетбеговића и Странке демократске акције да ће преко Парламента БиХ, те у Бриселу излобирати одлагање градње моста због нерјешеног граничног питања.

"У БиХ је Хрватима главни савезник Милорад Додик, који је Загребу поручио да има право на градњу Пељешког моста и да ће његови заступници бити на страни ХДЗ-а у Дому народа, горњем дому Парламента Босне и Херцеговине, чиме би се блокирало доношење одлуке о противљењу градњи Пељешког моста као заједничког стајалишта Парламентарне скупштине БиХ, коју чине два дома", тврди "Глобус".

Ипак, како наводи, услов за подршку је што бржа реализација градње моста преко Саве код Нове Градишке.

На крају, закључује, код премијера на столу остале су само двије опције - "или ће се градња моста дати кинеској компанији или ће се такмичење поништити уз образложење да све понуде далеко премашују процјењену вриједност набавке".

"Глобус" закључује да се почетак радова, по новом плану, очекује на прољеће и да је најновије обећање да ће мост бити изграђен 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана