Борут Пахор, предсједник Словеније: Балкан мора да буде атрактивнији Бриселу

Агенције
Борут Пахор, предсједник Словеније: Балкан мора да буде атрактивнији Бриселу

Марибор - Земље западног Балкана треба да раде на томе да постану атрактивније Европској унији, изјавио је у петак предсједник Словеније Борут Пахор на конференцији “Јадрански парламент”, која је фокусирана на будућност региона, посебно у Европској унији и НАТО.

Пахор је рекао да су државе чланице Уније резервисане према проширењу јер европски блок прво мора да ријеши неке своје унутрашње проблеме, пренијели су словеначки електронски медији.

- Иако се чини да је Брисел заинтересованији за ширење него у прошлости, предузети су само технократски кораци у том правцу - нагласио је Пахор.

Он је рекао да то може да разумије јер се Европска комисија бавила многим другим питањима.

- Због тога ће мир, безбједност, помирење и просперитет региона зависити од мудрости лидера земаља региона - нагласио је Пахор.

Први човјек Словеније вјерује да на западном Балкану морају да пронађу начин да регион постане атрактивнији.

Према његовим ријечима, аргумент да Европска унија мора да се прошири на западни Балкан јер би регион у другом случају постао пријетња за Унију није добар.

  • Напротив. Ако заједно обезбиједимо да те земље постану атрактивније за Европску унију, то ће побољшати шансе да ЕУ искрено жели да се прошири на овај дио Европе - истакао је словеначки предсједник.

Признање диплома

Љекари, стоматолози, грађевински инжењери и архитекте ускоро ће моћи лакше да се запошљавају и несметано раде у свим земљама западног Балкана. Предуслов за то је потписивање узајамног споразума шест земаља бивше Југославије о признању стручних квалификација.

Преговори су у току, а генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић, као и Бојан Тубић из Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Србије, очекују да ће споразум бити потписан у јулу наредне године у Пољској, на самиту Берлинског процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана