Бечки кардинал: Пооштрити услове за комеморацију у Блајбургу

Срна
Бечки кардинал: Пооштрити услове за комеморацију у Блајбургу

Беч - Аустријска бискупска конференција одлучила је, након расправе о овогодишњој комеморацији на Блајбургу, која је службено била пријављена као вјерска, да пооштри услове за одобравање одржавања комеморације на Блајбургу.

Бечки надбискуп кардинал Кристоф Шенборн рекао је новинарима након љетњег састанка аустријских бискупа да се “мора спријечити свака инструментализација вјерске комеморације у политичке или идеолошке сврхе”, те да би скуп на Блајбургу смио бити само “вјерска служба у спомен убијених у страшном ратном и поратном времену”.

Он је додао да је то нарочита жеља Католичке цркве у Корушкој, у којој се Блајбург налази.

Кардинал Шенборн тврди и да је то циљ хрватске Католичке цркве, те да су они захвални бискупу Алојзу Шварцу за увођење строжих правила.

Он је апеловао да свјетовне власти буду још консеквентније у прогону оних који носе нацистичка обиљежја, али и обиљежја која нису формално забрањена према аустријском Закону о забрани нацистичких симбола.

“Требају се још одлучније повући границе против инструментализације”, рекао је кардинал Шенборн и додао да су мјере уведене ове године добар путоказ у којем правцу треба наставити.

Он је нагласио да ће коначну одлуку о одобрењу вјерске манифестације донијети локални бискуп Шварц, с којим се Хрватска бискупска конференција треба договорити и сљедеће године.

“И нама у Аустрији је требало дуго времена да се суочимо с властитом историјом. Дошло је вријеме да то учине и Хрвати. То је тежак, болан и преко потребан процес”, поручио је кардинал Шенборн.

Већ ове године је за то подручје надлежна дијецеза Гирк одредила нова и строга правила за организаторе, међу којима се истиче Хрватска бискупска конференција /док је Сабор финансијер и покровитељ/, и то због све гласнијих протеста и чињенице да европски медији скуп на Блајбургу описују као “највеће неонацистичко окупљање у Европи”.

Ове године је аустријска полиција ухапсила седам људи и издала девет новчаних казни због кршења Закона о забрани нацистичких симбола током комеморације.

Дијецеза Гирк забранила је да се на комеморацији носе политички симболи и заставе које нису службене хрватске, као и сви транспаренти и униформе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана