Алојзије Степинац у уџбеницима представљен као противник усташа

Срна
Алојзије Степинац у уџбеницима представљен као противник усташа

Загреб - У хрватском уџбенику за 8. разред, Католичка црква у Независној Држави Хрватској и Алојзије Степинац проглашени су за велике антифашисте, а релативизован је карактер усташког режима?!

Такав поглед на историју изазива полемику у Хрватској и критике на рачун издавачке куће “Алфа”, која је приредила уџбеник чији су аутори историчари Стјепан Бекавац и Марио Јареб.

“Алфа” је позната као десно оријентисана издавачка кућа, а њена уџбеничка издања популарна су у разним дијеловима Хрватске.

У овом издању Црква је описана као изразито антифашистичка, без икаквог помињања колаборације са усташким покретом и нацистима.

“Велики број хрватских грађана осуђивао је насиље над својим суграђанима, а у томе су највише предњачили млади нараштаји и Црква”, пише у уџбенику, на који се односи велики број критика упућених путем друштвених мрежа.

Контроверзни загребачки надбискуп Алојзије Степинац је у тој верзији историје назван “једним од највећих противника усташког режима”.

Антифашисти се у тој верзији слабо помињу, а избјегнуте су бројне фотографије које биљеже сарадњу Цркве и свештенства са усташама и њемачким окупаторима.

Историчар Хрвоје Класић упозорава за “Индекс” да је навођење Цркве и католичких свештеника у Другом свјетском рату искључиво у позитивном свјетлу - историјски ревизионизам.

Не спорећи да су неки свештеници помагали отпор окупатору, Класић указује да су били бројни они који, не само да су подржали усташе, већ су се активно укључили у њихов апарат власти.

У спорном уџбенику тврди се да је антифашистички покрет растао због изложености “великом италијанском терору”, без помињања усташког терора, а релативизована су дешавања у медијима и култури за вријеме НДХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана