Селак: Социјалисти изненађење избора

 Селак: Социјалисти изненађење избора 14.10.2018 20:53 | ATV

Бањалука - Двадесет хиљада гласова више у односу на 2014, и мандат у Парламентарној скупштини БиХ – Социјалисти су, по многима, једно од изненађења општих избора. Већина аналитичара прогнозирала је раст ДНС-а и ПДП-а, а од партије Петра Ђокића нису имали посебна очекивања. Процијенили су да ће проћи слично као на прошлим изборима, и освојити максимално пет посланичких мјеста. Социјалисти су завршили као пета странка у Републици Српској, са седам сигурних мјеста у Народној скупштини Републиек Српске. Очекују, кажу, још више.

“Наша партија ће имати, по посљедњим резултатима ЦИК-а, отприлике осам мандата у НСРС и једног посланика у ПС БиХ. Тако да се показала још једном исправна наша одлука да и ми имамо наше кандидате за ПС БиХ, гдје хоћемо да заступамо наше интересе, нашег народа на нивоу Босне и Херцеговине,” рекао је Горан Селак, предсједник ГО Социјалистичке партије РС.

Године на власти и кандидати на функцијама донијели су им гласове, кажу аналитичари. Прљава предизборна кампања, а посебно препуцавање између двије највеће странке у Српској ишли су у корист Социјалистима.

“Ако погледате педигре побједника, односно изабраних за посланике, сви они су одређени низ година на неким функцијама, и самим тиме, остављају на бираче осјећај да њихова предизборна обећања, макар њима лично, могу бити остварена. Препуцавања на релацији између највеће двије странке, опозиционе и позиционе, ипак је до одређене мјере довело да “ушићаре” те мање партије, рекао је Данијел Симић, оснивач и уредник портала Фронтал.рс.

Социјалисти раст објашњавају радом на терену и улагањем у кампању. Кажу, њих резултат није изненадио, а свог посланика у бх Парламенту виде као начин да утичу на политику и на државном нивоу. Посљедњи пут ту шансу су имали прије осам година.

“Посљедња два изборна процеса нисмо имали човјека, али ево видиш враћамо се и имаћемо једног човјека који је привредник, који је показао своју величину,” каже Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Посланик Социјалиста у Представничком дому биће Јаков Галић, некадашњи директор “Шума Српске”. Што се тиче Народне скупштине, поставка те партије потпуно се мијења. Седам  посланика сјешће у скупштинске клупе: предсједник странке, Петар Ђокић, актуелни директор “Шума”, Ристо Марић, директор Фонда за заштиту животне средине, Срђан Тодоровић, Саво Вулић, бивши технички директор Електропривреде, Максим Скоко и предсједник ГО, Горан Селак, који је, међу социјалистима, освојио највише гласова. Преко компензације, у Народну скупштину улази Андреа Дорић, делегат у Вијећу народа Републике Српске.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица