Žene najčešće pate od nedostatka ova četiri minerala

Agencije
Žene najčešće pate od nedostatka ova četiri minerala

Minerali su jedni od najvažnijih sastojaka u ljudskom organizmu, a žene su osjetljivije na njihov nedostatak.

Zbog čestih dijeta, životnih navika ili obilnih menstruacija, neke žene češće muče muku sa nedostatkom neophodnih nutrijenata.

Gvožđe

Gvožđe je mineral neophodan za imunitet i normalan rad organizma.

Pomaže i u proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji pomažu u prenošenju kiseonika tijelom, te pretvara hranu u energiju.

Takođe, obilna menstruacija može da utiče na nivo gvožđa u krvi, kao i tip ishrane. Ženama u perimenopauzi treba 27 miligrama gvožđa dnevno, dok tijelo trudnica bolje apsorbuje gvožđe iz hrane, pa se rijeđe javlja deficit, piše portal Stvar ukusa.

Kada kontunuirano nedostaje gvožđe dolazi do anemije, koje se manifestuje slijedećim simptomima-umor, kratak dah, srčane aritmije i gubitak kose.

Preporučuje se da konzumiramo namirnice poput jaja, brokolija, cvekle, spanaća, pileće džigerice, kao i hranu bogatu vitaminom C jer on pospješuje apsorpciju.Sa druge strane, treba izbjegavati čaj.

Ni višak gvožđa u organizmu nije dobar jer vodi do problema s jetrom.

Kalcijum

Kalcijum je važan za funkcioniranje mišića, srca i enzima. Ali, dvije trećine žena ne dobija dovoljno ovog minerala putem ishrane, pokazala je studija iz 2015. godine.

Iako mliječni proizvodi mogu da uzrokuju alergijske reakcije ili intoleranciju kod nekih, postoje namirnice koje ih mogu adekvatno zamjeniti. Najveći problem koji može da izazove nedostatak ovog minerala jeste osteoporoza i gubitak gustine kostiju koji u kasnijim godinama povećava rizik od lomova.

Preporučena dnevna količina kalcijuma je 1000 miligrama koje dobijamo konzumiranjem mliječnih proizvoda i konzervirane ribe.

Takođe, pečurke su bogate vitaminom D koji pomaže u apsorpciji kalcijuma, a umjereno izlaganje suncu će povećati zalihe vitamina D u telu.

Magnezijum

Magnezijum je uključen u proizvodnju energije iz hrane, pomaže u obnavljanju tijela i njegovom rastu pa stoga često sportisti uzimaju proizvode koji sadrže magnezijum.

Istraživanje iz 2018. godine navodi kako se bez dovoljnog nivoa magnezijuma u tijelu ne može da metaboliziuje vitamin D. Svakog dana tijelu treba 310 do 320 miligrama magnezijuma.

Namirnice pune magnezijuma su žitarice, sjemenke, povrće, meso i proizvodi životinjskog porijekla.

Samo šolja avokada sadrži 44 miligrama. Nedostatak magnezijuma u tijelu dovodi do umora, mučnine, osjećaja trnaca i grčenja mišića.

Vitamin B12

Riječ je o vitaminu koji pomaže u obnovi živčanih ćelija, te u proizvodnji energije i formiranju crvenih krvnih zrnaca, a preporučeni dnevni unos je oko 2,4 miligrama.

Najviše ga ima u mesu, mlijeku, siru i jajima, pa ukoliko vam je ishrana bazirana samo na povrću, može biti izazovno postići potreban unos, a tu mogu pomoći proizvodi na bazi soje, te zamjena za meso.

Tokom trudnoće B12 vitamin ima važnu ulogu u razvoju bebina živčanog sistema, a apsorpciju vitamina pomažu folati iz folne kiseline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana