Zdrave namirnice za vitku liniju

Glas Srpske
Zdrave namirnice za vitku liniju

Zimski dani su uveliko tu, ali sada je pravo vrijeme da počnete sa zdravom ishranom kako biste dovesti tijelo u formu do ljeta.

- Zimska neaktivnost, prevelik unos slatkiša i nezdrave hrane dovode do promjena fizičkog izgleda, u vidu pojave novih slojeva masnih naslaga po vašem stomaku, bokovima ili ipak celulita na nogama i zadnjici. Ako niste tijelu posvećivali pažnju tokom cijele godine, odlučite sad da promijenite navike i to će vam donijeti odgovarajuće rezultate - kaže prof. fizičkog vaspitanja i sporta i fitnes instruktorka Lidija Ljubičić.

Da bi se pripreme za ljeto, dodaje, činile što jednostavnijim, predstavljam sljedeće korake koje trebate pratiti kako biste postigli ono što želite.

Osnovno što morate pratiti je: ishrana, trening, odmor i san.

- Bilo da je vaš cilj mršavljenje ili gojenje, osnovna stvar na koju treba da pazite je ishrana. Koju vrstu hrane jesti, zavisi od ta dva cilja. Ukoliko želite da smršate i zategnete tijelo, osnovna stvar koju treba da uradite jeste da ubrzate svoj metabolizam. Iako vam na prvu može zvučati strašno, potrebno je da dnevno konzumirate četiri-pet malih obroka i to u vremenskom razmaku od tri do četiri sata - savjetuje Ljubičićeva.

Na taj način, kaže, obezbjeđujete organizmu dovoljnu količinu potrebnih nutrijenata za normalno odvijanje svih metaboličkih procesa, te mu pomažete da se na adekvatan način oporavi nakon treninga ili napornog dana.

- Vaše obroke rasporedite na sljedeći način: doručak, užina, ručak, užina, večera - predlaže Ljubičićeva.

Kao primjer doručka daje: tri-četiri bjelanca uz jedno cijelo jaje, porciju žitarica i jabuku.

- Svaki obrok treba da bude u pravom omjeru i odnosu proteina, ugljenih hidrata i masti. Hrana bogata proteinima su jaja, riba, piletina i ćuretina (bijelo meso), govedina, mlijeko i mliječni proizvodi sa niskim postotkom masnoća. A hrana bogata ugljenim hidratima su žitarice, grožđice, hljeb od integralnog brašna, smeđa (integralna) riža, krompir, orasi, lješnici, bademi, kikiriki - priča Ljubičićeva.

U namirnice bogate vitaminima i mineralima spadaju tamnozeleno i narandžasto povrće, kukuruz, riblje ulje, plodovi mora, sjemenke itd.

- U procesu smanjenja viška masnih naslaga veoma bitnu ulogu igraju i masti, ali ne bilo kakve, već zdrave masti. Zdrave masti su tzv. nezasićene masti, koje imaju pozitivan uticaj ne samo na ubrzano topljenje masnih naslaga, već i na cijeli organizam - ističe Ljubičićeva.

Hladno cijeđena ulja (maslinovo i laneno) bogata su nezasićenim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama. 

- Treba naglasiti da se hladno cijeđena ulja ne koriste prilikom prženja, pečenja ili kuvanja jer se njihova hemijska struktura mijenja i nastaju spojevi koji nisu zdravi. Laneno ulje u kombinaciji sa ugljenim hidratima može uveliko usporiti digestiju unesenih kalorija i smanjiti njihov ulazak u krvotok, te tako spriječiti taloženje masnih naslaga na našem tijelu - kaže Ljubičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana