Zašto nastaju podočnjaci i kako ih se riješiti?

GS
Foto: Ilustracija

Iako je tu niz faktora, na pojavu i nijansu podočnjaka najviše utiču sam prirodni proces starenja te prekomjerno izlaganje suncu.

Upravo ovo posljednje utiče na ubrzani nestanak i propadanje kolagena i elastina, koji su najvažnije komponente mladenačke kože.

"Podočnjaci se obično razvijaju kao rezultat prirodnog procesa starenja. Kako starimo, naše prirodne razine kolagena se smanjuju, što povećava opuštenost kože i rezultuje stvaranjem finih linija i bora. Koža takođe postaje tanja jer se gube kolagen i elastin koji kožu održavaju mladom i elastičnom. Tanka koža u području ispod očiju povećava vidljivost krvnih žila, uzrokujući pojavu tamnih krugova", istakla je doktorica iz Njujorka, Mišel Grin.

Sunčeva svjetlost i njezine štetne UV zrake takođe mogu pogoršati ovaj proces, dodala je. Tu su i genetika, iscrpljenost, dehidracija, alergije te prekomjerno vrijeme pred ekranom.

Na izgled lica utiču i genetski uzroci, poput hiperpigmentacije, masnih naslaga ispod očiju i prisutnosti suznih žlijezda koje mogu dati izgled vrećica i podočnjaka. U tim slučajevima kreme mogu poboljšati situaciju, no bitne su i druge stvari, poput samog načina života.

Jedan od praktičnih trikova koje možemo napraviti sami je - hladna obloga. Naime, niska temperatura obloge može privremeno smanjiti natečenost i oticanje. Navlažite krpu za pranje hladnom vodom i prislonite je na područje ispod očiju re držite oko 20 minuta.

Možete na podočnjake prisloniti metalnu žlicu, koju ste prije toga desetak minuta držali u frižideru.

Vrećice čaja takođe su odličan oblog zbog svojih antioksidansa i kofeina.

"Primjena vrećica čaja na područje ispod očiju može privremeno smanjiti tamnu nijansu i natečenost ispod očiju. Crni i zeleni čaj su najbolje opcije za ovaj tretman kod kuće jer antioksidansi i kofein, koje ti čajevi sadrže, pružaju protuupalne prednosti i povećavaju protok krvi u tom području", istakla je doktorica

Savjetovala je da prokuvate vrećice čaja i pustite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih stavite ispod očiju.

Tu su i tretmani, serumi i kreme, važno je da imaju aktivne sastojke kao što su kofein, Vitamin C i retinol. 

"Kofein je izvrstan sastojak za borbu protiv pojave tamnih podočnjaka ili natečenosti. Ima protuupalna svojstva koja mogu umiriti kožu i smanjiti natečenost. Takođe je vazokonstriktor, što znači da potiče sužavanje krvnih žila. To učinkovito smanjuje vidljivost krvnih žila ispod očiju, u konačnici smanjujući pojavu tamnih krugova", otkrila je Grin.

Vitamin C igra ulogu u sintezi kolagena u koži. Povećana količina kolagena može pomoći u zgušnjavanju vrlo tanke i nježne kože podočnjaka, pomažući u uklanjanju tamnih krugova, kao i finih linija i bora. Ujedno je prepun antioksidansa koji štite kožu i pružaju učinak posvjetljivanja.

"Retinol je derivat vitamina A i moćan sastojak za njegu kože protiv starenja. Stimuliše proizvodnju novog kolagena te povećava brzinu obnavljanja stanica kože. Rezultat je poboljšanje tonusa i teksture kože, otkrivajući ten koji je čvrst, gladak, čist, zdrav i osvježen", tumači doktorica, prenosi 24sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana