Za bolji rast kose: Jedan vitamin je čudotvoran za izgled dlake

GS
Foto: Ilustracija

Poznati triholog Helen Rivi podijelila je savjete koje smatra neophodnim za bolji rast kose, a posebno je istakla jedan vitamin.

“Vitamin C je važan za sve u tijelu, ali jedna stvar koja je značajna za kosu je da vitamin C pomaže tijelu da apsorbuje gvožđe”, objasnila je triholog. Gvožđe je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka na koji se treba fokusirati kada je u pitanju rast kose.

“Mnogi ljudi imaju nedostatak gvožđa, tako da je važno obratiti pažnju na ovaj mineral kada je riječ o rastu kose”, navodi ona.

Takođe, vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena u vašoj koži. Naš organizam proizvodi prokolagen kombinujući 2 amino kiseline – glicin i prolin. Za ovaj proces potreban je vitamin C. Vitamin C promoviše zdravlje kose, smanjuje gubitak kose i poboljšava rast kose. Nedostatak vitamina C takođe može dovesti do suve kose i ispucalih vrhova.

Dakle, vitamin C pruža sveobuhvatnu podršku i koži i kosi – ali morate biti sigurni da unosite dovoljno, jer vaše tijelo ne proizvodi samo vitamin C. Kako biste bili sigurni da u vaše tijelo unosite putem ishrane dovoljno vitamina C, konzumirajte sljedeće namirnice: citursi (pomorandže, kivi, limun, grejpfrut, paprika, jagode, paradajz, kupusasto povrće ( brokoli, prokelj, kupus, karfiol), crne ribizle, krompir…

Vitamin C je važan za zdravlje i rast kose, a ukoliko analize krvi ukažu na manjak vitamina C, u konsultaciji sa ljekarom možete uzimati i odgovarajuće suplemente vitamina C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana