Vrijeme grožđa: Ova namirnica ima mnogo korisnih sastojaka za zdravlje

GS
Foto: srpskainfo.com

Vrijeme je grožđa, a ova voćka boga Dionisa od koje se, između ostalog, pravi i jedno od pića bogova - vino, puno je neprocjenjivo korisnih sastojaka koji pozitivno utiču na naše zdravlje.

Grožđe je jedna od najhranljivijih namirnica koju možete pojesti. Puno je kalijuma, ugljenih  hidrata, proteina, vitamina A i  C, gvožđa, vitamina B6 i magnezijuma.

Pored toga što ga smatraju za eliksir zdravlja, ono ima četiri posebna svojstva zbog kojih bi ga trebalo konzumirati, naročito u svježem stanju, prenosi Srpskainfo.

1. Štiti od pojave nekih oblika karcinoma

Grožđe ima moćna antioksidativna, ali i antikancerogena svojstva. Posebno se preporučuje ženama u prevenciji raka dojke. Polifenoli poput resveratrola u grožđu imaju protivupalna svojstva zajedno sa antioksidacijskim sposobnostima.

2. Olakšava disanje

Dugoročna istraživanja su pokazala  da postoji veza između malog unosa voća i povrća i astme, što je navelo istraživače da otkriju da li važi i obrnuto pravilo – da li bi veći unos grožđa pomogao onima koji imaju astmu. Rezultati su pokazali da grožđe može da igra važnu ulogu i u prevenciji i u tretmanu liječenju astme.

3. Poboljšava zdravlje srca

Grožđe obiluje antioksidansima koji su povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Uporedo sa ovim antioksidansima dolaze i polifenoli koji su, takođe, povezani sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Telegraf.

Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrila je da polifenoli grožđa mogu da smanje LDL (loš holesterol), snizi krvni pritisak i smanji upalu, što povoljno utiče na rad srca.

4. Zdraviji probavni sistem

Ovo voće sadrži veći procenat vlakana, što pomaže probavnom sistemu da bolje funkcioniše. Vlakna koja se nalaze u zrnima grožđa sastoje se od nerastvorljivih elemenata koji ostaju netaknuti dok se kreću kroz crijeva. Takođe, voda kojom grožđe obiluje je, poput vlakana, važna komponenta koja pomaže zdravoj probavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana