Vještačko srce produžilo život mladiću iz Leskovca

Srna
Vještačko srce produžilo život mladiću iz Leskovca

BEOGRAD - Tim eksperata sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje spasio je nedavno život Dušanu Ristiću (29) tako što su mu ugradili vještačko srce i omogućili mu da sa njim sačeka transplantaciju.

Takva intervencija, tek druga tog tipa urađena u Srbiji, bila je jedina opcija da Ristić, koji boluje od teške srčane slabosti, dobije šansu da preživi.

Kada su iscrpili sve metode lečenja, stručnjaci su, ipak, pobjedili trku sa vremenom.

Dok je na stolu ritmično otkucavala mašina koja ga je vratila na noge, mladi Leskovčanin Dušan rekao je da se sada osjeća dobro.

“Hvala vam što ste mi spasili život”, poručio je on svim lekarima i medicinskim sestrama i tehničarima koji su ga lečili.

O postoperativnom stanju pacijenta najbolje govore snimci iz bolesničke sobe na kojima Ristić poslije samo 10-ak dana šeta i zabavlja se sa medicinskim osobljem uz muziku.

Upravnik Centra za srčanu slabost na Institutu “Dedinje” kardiohirurg Saša Borović rekao je da je malo centara na svijetu koji rade takve intervencije, jer je reč o izuzetno izazovnoj i hirurškoj proceduri.

“Još je izazovnije lečenje nakon ugradnje veštačkog srca, da se organizam spoji ili na neki način upari sa tim novim srcem koji zamenjuje prirodno”, rekao je Borović.

On je naveo da je Ristić približno jedan od 2.000 pacijenata u svijetu koji imaju mogućnost da uz vještačko srče održe život i sačekaju transplantaciju ljudskog srca.

Sinhronizacija vještačkog srca predstavlja ogroman izazov za kliničare, ali je tim sa Dedinja tome dorastao, istakao je Borović.

Njegova koleginica dr Dragana Košević istakla je da u svijetu i kod nas tri puta više ljudi boluje od srčane slabosti, nego od malignih oboljenja, a kada se otkrije maligna bolest, pacijenta hitno šalju onkologu, dok se kod srčane slabosti predugo čeka.

Prema riječima akademika Miodraga Ostojića, događaj koji je predstavljen javnosti liči na naučno-fantastični film.

“Spasti život jednom ovakvom tehnologijom, produžiti ga uz pomoć savremene nauke, to je u zapadnim civilizacijama uglavnom rezervisano za bogate”, primetio je Ostojić.

On je dodao da je u Srbiji medicina orijentisana da pruži pomoć svima kojima je potrebna i pohvalio Fond za zdravstveno osiguranje koji to prepoznaje.

“Pokušavamo da svako bude ravnopravan i da ima pravo na život bez obzira na svoj materijalni status”, poručio je Ostojić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana