Vazelin ima brojne primjene korisne za ljepotu i zdravlje, neke bi vas mogle oduševiti

GS
Vazelin ima brojne primjene korisne za ljepotu i zdravlje, neke bi vas mogle oduševiti

Vazelin je jedan od proizvoda koji je često podcijenjen i uglavnom ograničeno korišten.

Ipak, ima mnogo korisnih namjena na području uljepšavanja. Jedna od dobrobiti vazelina je to što djeluje okluzivno, tj. sprječava gubitak vlage kada se nanese na kožu.

Jedna od dobrobiti vazelina je to što djeluje okluzivno, tj. sprječava gubitak vlage kada se nanese na kožu.

1. Trepavice

Svaku večer prije spavanja, namažite svoje trepavice vazelinom, kako biste ih ojačali, ali i uklonili tvrdokornu maskaru i ostalu šminku s očiju. Za to vam je dovoljna mala količina.

2. Nokti

Nanesite vazelin i na svoje nokte, kako biste ih hidratizirali, dali im sjaja te učinili kožu oko njih mekom i glatkom.

3. Usne

Nemate pri ruci balzam za usne? Nema problema, jer će ih i vazelin odlično hidratizirati. Posebno to imajte na umu u hladnijim mjesecima.

4. Meka stopala

Za stopala mekana poput bebinih, nanesite veću količinu vazelina na njih, navucite par toplih i mekanih čarapa te ih ostavite preko noći.

5. Bore

Nanesite manju količinu vazelina na područje oko očiju, kako biste izgladili udubljene linije, ali i spriječili buduće bore.

6. Suha koža

Bez obzira na godišnje doba, naši laktovi i koljena uvijek se suše. Dajte im vazelinom ono što zaslužuju - dobru hidrataciju.

7. Ispucali vrhovi

Između odlazaka frizeru na šišanje, naši vrhovi često znaju biti vrlo neposlušni. Malo vazelina na njima, spasit će vas do sljedećeg termina.

Međutim, ne treba pretjerivati. Naime, nedavno se na TikToku pojavio novi trend koji savjetuje mazanje lica vazelinom prije odlaska u krevet, s ciljem da se ujutro probudite s blistavim, mekim tenom.

Stručnjaci upozoravaju da vazelin može spriječiti oslobađanje prirodnih ulja u koži tokom noći, što dovodi do miješanja s mrtvim stanicama kože i začepljenja pora i uzrokuje izbijanja prištića i mitesera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana