Tri stvari koje vam se dogode kad prestanete da jedete sir: Jedna će vas posebno obradovati

GS
Tri stvari koje vam se dogode kad prestanete da jedete sir: Jedna će vas posebno obradovati

Neočekivane zdravstvene prednosti kad isključite sireve iz ishrane.

Većini ljudi sir je jedna od omiljenih namirnica. Ali, uprkos tome što se konzumiranje sira preporučuje u okviru režima uravnotežene ishrane, previše sira može da izazove neželjene efekte.

Ako ste se zapitali šta se događa u organizmu kad prestanete da jedete sir, evo odgovora, prenosi „njuzbist“.

1. ljepši ten

Smanjenje ukupnog unosa mlečnih proizvoda, uključujući i sir, može pozitivno da utiče na izgled i lepotu kože. Naime, mlječni proizvodi dovode se u vezu su sa viškom proizvodnje sebuma, što može da poveća pojavu promjena na koži.

- Studije pokazuju da mlječni proizvodi mogu da povećaju nivo insulina, što povećava proizvodnju hormona koji proizvode sebum, a to može da utiče na akne - kaže dijetetičar Izabel Smit.

- Ne primjećujem to kod svih klijenata, ali mnogi smatraju da konzumiranje više mlječnih proizvoda povećava izbijanje akni.

2. Manja učestalost glavobolja i migrena

Ukoliko patite od migrene, ishrana bogata sirom i drugim mlječnim proizvodima može da bude jedan od okidača. Neki sirevi su bogati tiraminom, amino-kiselinom koja se prirodno nalazi u biljnim i životinjskim proizvodima i koja se odvajkada dovodi u vezu sa glavoboljom i migrenom.

Sirevi sa visokim sadržajem tiramina su čedar, švajcarski sir, parmezan, sve vrste plavih sireva i kamembert, navode na Klinici Mejo.

3. Mršavljenje

Ukoliko pokušavate da smršate, konzumiranje sira može da bude „kamen spoticanja” jer sadrži šećere i masti. Primjera radi, 30 grama čedar sira sadrži 120 kalorija i 30 miligrama holesterola. Pored toga, ima 190 miligrama natrijuma, što je osam odsto preporučene dnevne vrijednosti, kao i 10 grama masti, što je 15 odsto preporučene dnevne vrijednosti.

Praćenje težine može da vas motiviše da na neko vrijeme odustanete od konzumiranja sireva. Ali, to ne znači da bi zauvek trebalo da se odreknete ove namirnice. Ukoliko u ovom trenutku niste spremni da isključite sir iz ishrane, odaberite neki koji sadrži manji procenat masnoće i lakše ćete izgubiti višak kilograma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana