Tokio uvodi zabranu pušenja u restoranima i barovima

Tanjug
Tokio uvodi zabranu pušenja u restoranima i barovima

TOKIO - Posjetioci tokijskih restorana i barova u njima cigaretu mogu da zapale još samo danas, budući da od sutra, 1. aprila, na snagu stupa zabrana usmjerena protiv konzumiranja duvana.

Ta se mjera odnosi na klasične cigarete, dakle ne i na u Japanu izuzetno popularne proizvode zasnovane na zagrijavanju, a ne sagorijevanju duvana, dok su električne cigarete sa tečnim nikotinom takođe zabranjene, prenosi Rojters.

Zabrana je predviđena kao dio priprema za ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju, koje su u međuvremenu odložene, a pogađa samo objekte koji formalno angažuju radnu snagu, što znači da su iz nje izuzeti restorani i barovi u porodičnom vlasništvu u kojima svakodnevne poslove obavljaju članovi porodica vlasnika.

Japan zaostaje za mnogim zemljama svijeta u pogledu smanjenja pušenja, a ovu mjeru zajedno sa još nekim propisima na nacionalnom nivou, parlament je usvojio još 2018, podsjeća Rojters, navodeći da je najveći japanski proizvođač duvana, kompanija Džapan Tobako trećinom u vlasništvu vlade i doprinosi značajnom djelu poreskih prihoda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana