SZO mora biti u središtu globalnog sistema zdravstvene zaštite

Srna
Foto: Tanjug

ŽENEVA- Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da ta organizacija mora biti u središtu globalnog sistema zdravstvene zaštite, dok je istovremeno priznao da je neophodno izvršiti interne reforme.

Skupština SZO koja se održava od 22. do 28. maja smatra se jednim od najvažnijih događaja u sedamdesetpetogodišnjoj istoriji te organizacije jer pokušava da odredi svoju buduću ulogu u globalnoj zdravstvenoj politici i da dobije odobrenje za reformu finansiranja.

"Potrebna nam je jača SZO sa održivim finansijama, u središtu arhitekture globalne zdravstvene zaštite. Postoje pozivi za promjene u SZO i neosporno je da su izmjene potrebne", naglasio je Gebrejesus u svom govoru na skupštini SZO.

SZO je na udaru kritika nakon što ih je nezavisni panel okrivio za slabost na početku pandemije kovid 19 i nedostatak ovlaštenja za istraživanje epidemija i koordinaciju mjera za suzbujanje širenja.

Međutim, sve ukazuje na to da su 194 članice podijeljene po pitanju da li SZO zaslužuje nova ovlaštenja nakon načina na koji su rješavali pandemiju kovid 19.

Gebrejesus je dodao da je kriza sa kovid 19 daleko od završene i da svijet nije spreman za novu pandemiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana