Sve prednosti meditacije dok radimo od kuće

GS
Sve prednosti meditacije dok radimo od kuće

Rad od kuće donosi mnogo koristi. Ne moramo ići na posao, možemo kuhati hranu, nositi šta želimo od odjeće... Ali raditi od kuće takođe može biti i stresno.

Čovjek se u kući teško skoncentriše na radne obaveze i zadatke, a granica između privatnog života i posla gotovo da ne postoji.

Srećom, postoji rješenje koje će ne samo dovesti do toga da ste manje pod stresom, već će pooštriti vaš um, povećati koncentraciju i čak vam pomoći da smanjite greške u poslu. O čemu se zapravo radi? Jednom rječju - meditacija.
Vaš um može lutati kada radite bilo gdje i to posebno kad radite od kuće.

Studija s Univerziteta Voterlu otkrila je da 10 minuta meditacije dnevno pomaže da se fokusiramo na ono što je važno, na posao, te da se oslobodimo tjeskobe. Meditacijska praksa pomaže anksioznim ljudima da preusmjere svoju pažnju s vlastitih unutrašnjih briga na vanjski svijet, što omogućava bolji fokus na posao.

Ključni dio meditacije je disanje, a istraživanje Trinity koledža iz Dublina otkrilo je da ono direktno utiče na nivoe prirodnog hemijskog glasnika u mozgu zvanog noradrenalin.

Ovaj se hemijski glasnik oslobađa kada smo znatiželjni, fokusirani na nešto ili emocionalno uzbuđeni. Način na koji dišemo, drugim riječima, direktno utiče na hemiju našeg mozga na način koji može poboljšati našu pažnju i zdravlje našeg mozga. Jednostavno rečeno, na našu pažnju i koncentraciju utiče disanje.

Ljudski je griješiti, ali zasigurno svi žele biti manje skloni greškama u poslu. Meditacija može pomoći u tome, pokazalo je istraživanje s Mičigen Univerziteta. Samo 20 minuta meditacije može poboljšati sposobnost mozga da brže prepoznaje greške i da ih svakako bude što manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana