Strategija vakcinacije u Indoneziji: Prvi u redu influenseri i poznate osobe

GS
Foto: Printscreen/Youtube

Među prvima u redu za vakcine protiv koronavirusa u Indoneziji bila je osoba poznata na društvenim mrežama, odnosno influenser.

Rafi Ahmad, influenser iz Indonezije, primio je vakcinu protiv koronavirusna u predsjedničkoj palači Merdeka u Jakarti. On je bio uz predsjednika Joka Vidodoa u srijedu kada je počeo proces vakcinacije u Indoneziji.

Ahmad ima gotovo 50 miliona pratilaca na Instagramu.

"Hvala Bogu, vakcina... Ne bojte se vakcina", napisao je 33-godišnji influenser u opisu videa na kojem se vidi kako prima vakcinu.

Odluka o tome ko bi trebao biti prvi u redu za ograničene doze vakcina izazov je širom svijeta, a mnoge zemlje daju prednost ranjivim grupama, medicinarima i starijim osobama.

Viša službenica ministarstva zdravstva Siti Nadia Tarmizi rekla je da je odluka da se u prvi krug vakcinisanja uključe influenseri uz gotovo 1,5 miliona zdravstvenih radnika je smišljena vladina komunikacijska strategija.

Indonezija je u najtežoj situaciji u jugoistočnoj Aziji s više od 869.000 zaraženih i 25.000 smrtnih slučajeva. Iako je stanovništvo bilo skeptično u vezi sa sigurnošću i efikasnošću bilo koje vakcine u državi s većinski muslimanskom populacijom, vakcinacija je započela.

Indonežani su među najvećim globalnim korisnicima društvenih mreža kao što su Fejsbuk, Tviter i Instagram.

Ministarstvo zdravlja nije reklo koliko će osoba koje su zaražene biti u redu za vakcinaciju, ali među onima koji su trebali dobiti vakcinu bili su muzičari Ariel iz benda Noah i Risa Sarasvati, prenosi ''Kliks''.

Ahyani Raksanagara, šef Bandungove zdravstvene agencije, rekao je da se nada da će umjetnici poslati pozitivnu poruku o vakcinaciji, posebno mladim ljudima.

Anketa iz prošlog mjeseca pokazala je da je samo 37 posto Indonežana spremno za vakcinaciju, 40 posto ljudi razmislilo bi o vakcinaciji, a 17 posto bi je odbilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana