Stalno ga bacate, a niste ni svjesni šta čini za naše zdravlje: Dio koji odsječete štiti vaše srce

GS
Stalno ga bacate, a niste ni svjesni šta čini za naše zdravlje: Dio koji odsječete štiti vaše srce

Sezona je mladog luka i zato iskoristite priliku i jedite ga baš svaki dan. Zeleni dio mladog luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci koji su odlični za naše zdravlje.

Mladi luk je bogat vitaminima i mineralima, i odličan je u zaštiti zdravlja. Ima antibakterijska svojstva i štiti od upala, pomaže kod prehlade, a dobar je i za poboljšanje probave. Sadrži vitamine A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.
Zašto je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Štiti srce – Pun je antioksidansa koji štite telo od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk može da održi krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid – Štiti od upala i smanjuje rizik od očnih oboljenja. Sadrži dosta vitamina A, koji je neohodan za dobar vid. Samo jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti – Vitamini C i K, kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko dva posto vitamina C. I jedan i drugi važni su za gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava holesterol – Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni deo veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu. Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.

Za lepšu kožu – Pomaže telu u proizvodnji kolagena, koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana