Šta je najbolje jesti nakon treninga

GS
Foto: Ilustracija

Ukoliko stalno trenirate, postoji velika šansa da mnogo razmišljate o svom obroku prije treninga. Ali da li svom obroku poslije treninga posvećujete istu pažnju?

Nakon treninga, pogotovo ako je bio jačeg inteziteta, mnogi ljudi ogladne i spremaju svakakvu hranu da bi suzbili glad. 

Međutim, treba povesti računa o namirnicama koje ćemo unijeti u organizam nakon završenog treninga, jer nam se onda sav trud uopšte ne isplati, pogotovo ako želimo da izgubimo suvišne kilograme.

Poslije treninga, najbolje bi bilo da sačekate jedan do dva sata prije nego što krenete da pojedete nešto, kako bi organizam još malo trošio zalihe masnoće.

Za to vrijeme, naravno da možete piti vodu i to u velikim količinama jer je ona najzdravija, a i malo ćete pobijediti glad.

Kada završite sa napornim treningom, vašem tijelu su potrebne bjelančevine kako bi se obnovila mišićna vlakna, koja su pokidana tokom treninga. Zato je kao obrok najidealniji neki dijetalni proteinski proizvod.

Šta se jede nakon treninga?

Možete spremiti omlet od bjelanaca, skuvati bijelo meso ili lignje, posni sir ili skuvati (ili ispeći na roštilju) filete od bilo koje vrste bijele ribe. Takođe je jako bitno da uz obrok imate i salatu - od paradajza, krastavaca, kupusa, paprike, rotkvice, sa lukom i zelenu salatu - sve dolazi u obzir.

Ako ipak ne možete izdržati da ne jedete poslije treninga:

Pijte što više tečnosti, naročito vode, ali možete popiti i šolju zelenog čaja ili kakaa bez šećera
Možete popiti do pola litra nemasnog kefira
Pojedite jabuku

Ako imate treninge kasno uveče:
... I nakon njih idete, poslije tuširanja, na spavanje, jedite isključivo bjelančevine u malim količinama, npr. 100 - 150 grama nemasnog sira ili pojedite jedno jaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana