Srbijom hara "američki virus": Počinje temperaturom i napada cijelo tijelo, ovo su najčešći simptomi

GS
Foto: Freepik

Malaksalost, visoka temperatura do 40 stepeni, bolovi u mišićima, osip, simptomi su virusa koji posljednjih nedelja muči djecu predškolskog i školskog uzrasta.

Prema riječima stručnjaka, u pitanju je takozvani "američki virus" a ono što ga razlikuje od ostalih je što se pored klasičnih simptoma javlja i karakterističan osip po tijelu. Djeca se uglavnom leče antipireticima, uzimaju više tečnosti, a ukoliko je prisutna i bakterijska infekcija lekar propisuje antibiotik, te sve prolazi za sedam do 10 dana.

Kako ljekari objašnjavaju, najvažnije na vrijeme odraditi laboratoriju, naročito ako je temperatura visoka i kako bi dijete dobilo adekvatnu terapiju. Prema riječima pedijatra dr Saše Milićevića hladno vreme pogoduje virusima da se šire, bez obzira što je maj, vrijeme je hladno što dodatno doprinosi da se deca razboljevaju jer borave u zatvorenim prostorima.

"Virus je je već neko vreme prisutan, deca imaju visoku temperaturu, javlja se osip, što roditelje dodatno uplaši. Temperatura raste naglo, deca su malaksala, pa se dešavalo da nekome treba i infuzija", kaže dr Milićević, prenosi B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana