Spasonosni virus prvi put testiran na ljudima

Srna
Foto: Ilustracija

LOS ANĐELES- Eksperimentalni virus koji ubija rak prvi put primijenjen je na ljudskom pacijentu, a ljekari vjeruju da će testiranje dovesti do uspješne terapije protiv zloćudnih tumora u ljudskim tijelima.

Kandidat za lijek, nazvan "Cf33-hNIS" /odnosno "Vaksinia"/, je onkolitički virus. To je genetski modifikovani virus boginja dizajniran da selektivno inficira i ubija ćelije raka, a pritom da poštedi zdrave ćelije.

Suproizvođači ovog lijeka - Centar za njegu i istraživanje raka "Siti of houp" u Los Anđelesu i australijska biotehnološka kompanija "Imugen" saopštili su da je u toku prvo kliničko ispitivanje na ljudskim pacijentima.

Modifikovani virus boginja djeluje tako što ulazi u ćelije i razmnožava se. Na kraju, zaražena ćelija puca oslobađajući hiljade novih virusnih čestica koje djeluju kao antigeni, stimulišući imunološki sistem da napadne obližnje ćelije raka.

Prethodna istraživanja na životinjskim modelima pokazala su da lijek može iskoristiti imunološki sistem na ovaj način za lov i uništavanje ćelija raka, ali do sada nije bio testiran na ljudima.

U komapniji "Siti of houp" navode da je prethodno istraživanje pokazalo da onkolitički virusi mogu stimulisati imunološki sistem da odgovori na rak i ubije ga, kao i da stimuliše imunološki sistem da bude osjetljiviji na druge imunoterapije.

"Vjerujemo da `Cf33-hNIS` ima potencijal da poboljša ishode za naše pacijente", ističu u ovoj kompaniji.

Oslobađanje tog potencijala najprije će zavisiti od toga da li će se pokazati da je virus - lijek siguran za ljude, pri čemu će se prva faza ispitivanja koncentrisati na bezbjednost, sigurnost i podnošljivost lijeka za pacijenta.

Očekuje se da će testiranje uključiti ukupno 100 pacijenata, od kojih će svaki biti punoljetan sa metastatskim ili uznapredovalim solidnim tumorima koji je prethodno isprobao barem dvije prethodne linije standardnog liječenja.

Nakon što se uključe u ispitivanje, ti pacijenti će primati niske doze eksperimentalnog liječenja putem direktne injekcije ili intravenozno.

Ako rani rezultati budu uspješni, a "Cf33-hNIS" bude smatran sigurnim i dobro podnošljivim lijekom, dodatni testovi istražiće kako se lijek spaja sa postojećim tretmanom antitijela koji se koristi u imunoterapiji raka.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Nejčer biomedikal inžinjering".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana