Slabiji saobraćaj poboljšao kvalitet vazduha u evropskim gradovima

GS
Slabiji saobraćaj poboljšao kvalitet vazduha u evropskim gradovima

Od momenta kada su uvedene mjere ograničenog kretanja zbog virusa korona, u urbanim područjima Evrope smanjen je nivo zagađenosti vazduha, pokazuju najnoviji satelitski snimci.

Evropska svemirska agencija i Evropski savez za javno zdravlje navode da je smanjena gustoća ugljen-dioksida, koji izaziva respiratorne probleme i rak.

Snimci satelita "Sentinel-5" pokazuju da je od od 5. do 25. marta u velikim gradovima, među kojima su Brisel, Pariz, Madrid, Milano i Frankfurt, zabilježeno smanjenje prosječnog nivoa ugljen-dioksida u poređenju sa situacijom od prošle godine.

U Madridu je prosječni nivo ugljen-dioksida "pao" za 56 odsto na sedmičnom nivou nakon što je španska vlada 14. marta zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

To se poklapa sa uvođenjem mjera ograničenja cestovnog saobraćaja, najvećeg izvora ugljen-dioksida, i smanjenja proizvodnje u fabrikama koje ispuštaju štetne gasove.

Dnevne vremenske prilike mogu uticati na nivo zagađenosti atmosfere, pa satelitski snimci uzimaju 20-dnevni prosjek i zanemaruju podatke uzete u vrijeme oblačnih dana.

Evropski savez za javno zdravlje upozorava da ljudima koji žive u zagađenim gradovima prijeti veća opasnost od zaraze koronom, jer produžena izloženost vazduhu lošeg kvaliteta može da oslabi imunološki sistem.

Zagađenost vazduha uzrok je oko 400 hiljada preuranjenih smrti svake godine u Evropi, podaci su Evropske agencije za okolinu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana