Skano: Majmunske boginje nisu bolest samo gej populacije

Tanjug
Skano: Majmunske boginje nisu bolest samo gej populacije

BEOGRAD- U opasnosti od zaražavanja majmunskim boginjama su osobe koje dolaze u kontakt sa zaraženima, zatim one koje imaju više seksualnih partnera, kao i zdravstveni radnici ili oni koji dolaze u kontakt sa uzorcima virusa, rekao je za danas za RTS direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano.

On je dodao da SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju protiv ovog virusa kao ni otkazivanje masovnih skupova, već da je potrebno preduzeti mjere informisanja stanovništva o tome kako se prenosi, ali bez stigmatizacije i diskriminacije kategorija.

"Trenutno su najugroženiji muškarci koji imaju polne odnose sa drugim muškarcima. Oni čine više od 90 odsto zaraženih, ali ovo nije bolest gej populacije, seksualni kontakt nije jedini način prenošenja. Može da se prenese kroz produženi kontakt koža na kožu sa nekim ko ima simptome, plihove, kašlje... Stopa prenosa nije toliko velika, ali je u povećanom riziku ona osoba koja ima veći broj seksualnih partnera", rekao je Skano za RTS.

Što se tiče preporuka za Evroprajd, Skano kaže da SZO pruža podršku organizatorima kao i sve informacije o tome kako treba organizovati masovne skupove.

"SZO ne preporučuje da se otkažu masovni skupovi već da organizatori rade zajedno sa zdravstvenim i nacionalnim vlastima, sa zajednicama - da obezbijede činjenice i informacije učesnicima i stanovništvu kako da se smanji rizik od zaražavanja", zaključio je Skano.

On je dodao da su u proteklih osam mjeseci prijavljene majmunske boginje u 92 zemlje i 41 evropskom regionu.

U proteklih nekoliko dana je, kaže, bilo 34.000 slučajeva.

Početkom juna je većina slučajeva bila u evropskom regionu, a brojke su sada, kako je kazao Skano, stabilne.

Porast broja zaraženih je uočen, kaže on, samo u nekim zemljama kao što su Španija, SAD i Brazil.

Kada je riječ o situaciji sa kovidom, Skano ističe da brojke opadaju u proteklih nekoliko nedjelja, ali da su i dalje visoke. Dodaje da postoji zabrinutost za jesen.

"Na jesen očekujemo porast broja slučajeva omikrona u Evropi, ne samo u Srbiji.Treba da počnemo da se pripremamo za vakcinaciju šire populacije, radom sa opštinama gdje je najmanji obuhvat sa prve dvije doze", rekao je on.

Ukazao je na neophodnost povećanja stope vakcinacije, primanja treće i četvrte doza u ranjivim grupama populacije, promovisanja nošenja maske u zatvorenom prostoru kao i u javnom prevozu, provjetravanja kada je riječ o školama i kancelarijama i liječenja teških slučajeva.

Podsjetio je na to da se bliži sezona gripa i da je vakcina protiv gripa takođe poželjna.

Skano je objasnio da je treća doza vakcine dostupna za širu populaciju, i da bi svi trebalo do kraja ljeta da je prime, a naročito ako je od druge doze prošlo više od šest mjeseci.

Što se tiče četvrte doze Skano kaže da bi trebalo da je prime osobe sa narušenim i slabijim imunitetom kao i njihovi bliski kontakti, zatim starija populacija kao i zdravstveni i socijalni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana