Šest znakova da gubite previše vlasi

GS
Foto: Ilustracija

Opadanje kose je normalna pojava - dnevno izgubimo od 50 do 100 dlaka.

Međutim, kada ovo nije normalno? Kada se treba zabrinuti i javiti ljekaru?

Ciklus rasta kose sastoji se od tri faze — rasta, kraja rasta i pripreme za mirovanje i mirovanja, nakon kog se dlaka odvaja od korijena i otpada. Kako vlasi otpadaju, rastu nove, a u ovoj fazi je u normalnim okolnostima oko 14 odsto dlaka na glavi.

Međutim, iz niza razloga nerijetko brinemo da nam kosa opada prekomjerno, a to se posebno pojačalo od izbijanja pandemije virusa korona, jer je otkriveno da preležana infekcija često ostavlja posljedice u vidu opadanja kose.

Neki pokazatelji su prilično očigledni, a neki i ne, ali ako ste uočili nešto s ovog spiska, ne bi bilo loše da posjetite ljekara.

Jednominutni test

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2008. godine u medicinskom listu JAMA Dermatology predstavilo je jednostavan način da otkrijemo gubimo li više kose nego što bi trebalo. Sve što je potrebno jeste da zabacite kosu naprijed, češljate je od vrata ka prednjem dijelu i izbrojite koliko je vlasi otpalo za jedan minut. Ako pronađete oko 10 dlaka, to je normalno.

Skalp vam je vidljiv

U zavisnosti od toga kakva vam je prirodna tekstura kose, dio skalpa uglavnom može uvijek da se vidi, pa svaki prekomjeran gubitak kose uglavnom može da se primijeti. Obratite pažnju na teme i redovno pratite ima li neke promjene.

Izjutra nalazite mnogo kose na jastuku

Pronalaženje kose na jastuku obično nije simptom pretjeranog opadanja kose, ali ako u posljednje vrijeme vlasi ima više — to može (ali ne mora) da bude razlog za brigu.

Kad prođete prstima kroz kosu, ostaju vam dlake

Raščešljavanje zamršene kose obično se završava time što nje ima na četki više nego inače, ali ako i prolaženje prstima kroz već očešljanu kosu prolazi s dodatnim opadanjem, zakažite pregled kod ljekara kako bi vas uputio na dalje analize.

Razdjeljak je širi nego ranije

Pored toga što je ključan za frizuru, izgled razdjeljka je veoma važan pokazatelj stanja kose. Ako primijetite da on nije puni bogat kao ranije, već da je širi, to može da bude simptom nekog zdravstvenog problema.

Konjski rep vam je tanji

Čak i kada ne primijetite ništa od pomenutog, rep može da otkrije stvarno stanje kose. Ako često nosite konjski rep i možete da uočite da je on manje bujan i bogat nego ranije, to može da bude znak da nešto nije u redu, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana