Sedam jasnih znakova: Kako nam tijelo pokazuje da se ne krećemo dovoljno?

GS
Foto: Agencije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje 150 do 300 minuta umjerene vježbe ili kretanja nedeljno i 75 do 150 minuta aktivnosti visokog intenziteta.

Sjedelački način života povezan je sa povećanim rizikom od loših zdravstvenih ishoda, a to uključuje gojaznost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom sa povećanim rizikom od smrtnosti od svih uzroka - kaže nacionalni trener Džesika Metjuz.

Laički rečeno, sedalački način života je nedostatak telesne aktivnosti sa dugim, neprekinutim vremenskim periodom ili značajnim delovima dana provedenim u sedećem ili ležećem položaju.

Jednostavno rečeno: Naša tijela nisu stvorena da miruju duže vrijeme, prenosi portal nadlanu.

Istorijski gledano, da je osoba sjedela ili ležala satima kada nije spavala, gladovala bi ili bi je nešto moglo pojesti - kaže dr Ejmi Lejton, fiziolog sa Univerziteta Kolumbija.

U današnje vrijeme ljude na fizičku aktivnost najviše motiviše bolest ili prerano starenje. Ali, sjedalačkom načinu života nije potrebno mnogo da bi ugrozio vaše zdravlje.

Istraživanja pokazuju da samo dvije nedelje neaktivnosti kod mladih, zdravih ljudi, dovode do značajnih zdravstvenih problema, poput smanjene mišićne mase i metaboličkih promjena.

Koliko vremena je predugo?

Opšta preporuka je da se smanji sjedenje tokom dana na ne više od 60 minuta - kaže Metjuz.

Ona predlaže da se usredsredimo na veću učestalost kretanja tokom čitavog dana.

- Na kraju svakog sata ciljajte na tri do šest minuta kretanja. Postavite alarm i samo ustanite, šetajte okolo. Ustanite, pa sjedite na stolicu nekoliko puta - dodaje Džo Holder, savjetnik za zdravlje. Ove kratke vježbe pokreću vaš krvotok, a to je veoma važno.

Postoji nekoliko glavnih znakova koji pokazuju da se ne krećete dovoljno i da je vreme da pojačate fizičku aktivnost.

1. Provodite više od polovine budnih sati u sedenju ili ležanju

Izračunajte koliko sati spavate, a zatim oduzmite od 24 sata. To je broj sati u danu u kom morate da živite, krećete se, budete aktivni i angažovani. Ako više od 50 odsto tog vremena provedete u sjedećem položaju i ne krećete se, važno je da pronađete načine da se to promjeni - kaže kardiolog dr Suzan Stejnbaum.

2. Stalno se osjećate umorno

Istina je, umor dolazi od mnogih stvari - stresa, loše ishrane, neravnoteže hormona, ali neaktivnost takođe igra ulogu u osjećaju ekstremnog umora. Što više sjedite, to ćete se više osjećati iscrpljeno.

To se dešava zato što su srce, pluća i mišići van kondicije, što se može dogoditi za samo nekoliko dana.

Istraživanje koje je proučavalo efekat vježbanja na ljude koji su hronično umorni otkrilo je da su oni koji su 20 minuta radili vježbe niskog ili srednjeg intenziteta, tri puta nedjeljno tokom šest nedjelja, doživjeli porast nivoa energije za 20 odsto.

3. Primjećujete promejne u težini i metabolizmu

Da vam tjelesna težina ne bi varirala na nezdrav način, trebalo bi da sagorite isti broj kalorija koji unesete. Ali kada previše sjedite, unos kalorija ostaje isti dok vam potrošnja energije naglo pada, a višak kalorija se taloži kao mast.

Sjedenje takođe utiče na vaš metabolizam - tjelesni proces pretvaranja hrane u energiju. Sporiji metabolizam znači da trošite manje kalorija u mirovanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana