Savjeti kako se zaštititi od vrućine tokom pandemije virusa korona

GS
Savjeti kako se zaštititi od vrućine tokom pandemije virusa korona

Visoke temperature svake godine utiču na zdravlje ljudi, mogu podstaći iscrpljenost i toplotni udar, kao i da pogoršaju već lošu zdravstvenu situaciju.

"Izbegavajte izlazak i naporan fizički rad u najtoplijem djelu dana. Izbjegavajte osjetljive skupove ljudi, treba iskoristiti najpovoljnije vrijeme za kupovinu, kad god je to moguće. Potražite hlad. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu i, ako je potrebno i moguće, provedite 2-3 sata u rashlađenom prostoru, poštujući fizičku distancu najmanje jedan metar", savjetuju iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ne zaboravite da rashladite svoj stan/kuću, smanjite zagrijevanje tokom dana tako što ćete spuštati roletne, navući zavese i isključiti što više električnih uređaja.

"Izbegavajte izlaganje suncu ili temperaturama višim od 25 stepeni Celzijusa, jer nema dokaza da to spriječava ili liječi Kovid-19, a povećava rizik za zdravlje. Možete se razboljeti od Kovid-19 bez obzira koliko je sunčano ili vruće vrijeme, stoga zaštitite sebe i druge redovnim pranjem ruku, kašljanjem u presavijeni lakat ili maramicu i izbjegavanjem dodirivanja lica", navodi SZO.

Nosite laganu i široku odjeću, koristite laganu posteljinu, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi i redovno pijte vodu, izbjegavajući alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

"Ako se vi ili drugi oko vas osjećaju loše (vrtoglavica, slabost, teskoba, izražena žeđ ili jaka glavobolja), potražite pomoć. Što prije odete na hladnije mesto i izmjerite temperaturu. Pazite da hipertermiju ne zamjenite s temperaturom. Ako postoji sumnja, odmarajte se u hladnom okruženju najmanje 30 minuta i pijte vodu da nadoknadite tečnost, izbjegavajući pritom alkohol i napitke s previše šećera i kofeina. Ako tjelesna temperatura ostane visoka, vjerojatno se radi o temperaturi i trebalo bi da se posjetite ljekara. Ako tjelesna temperatura padne i osoba se osjeća bolje nakon odmora u rashlađenoj prostoriji, to je vjerovatno povezano s toplotnim stresom", savetuje SZO.

Posebno obratite pažnju na porodicu, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami. Osjetljivim osobama možda je potrebna pomoć tokom vrućih dana, a ako je neko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu da dobije savjet i podršku poštujući preporuke za fizičku udaljenost.

"Ako imate bolne grčeve u mišićima, odmah se smirite i lezite u rashlađenu prostoriju i pijte tečnost koja sadrži elektrolite. Potražite pomoć ako grčevi traju duže od jednog sata. Posavjetujte se s ljekarom, ako osjetite neobične simptome, ako simptomi traju duže ili ako sumnjate na temperaturu. Odmah pozovite ljekara/hitnu pomoć ako neko ima vruću suvu kožu i delirij i ako ima grčeve ili je bez svijesti", zaključuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana