Savjeti fitnes-instruktorke Lidije Ljubičić: Vježbe snage i pravilna ishrana za najbolje rezultate

Glas Srpske
Savjeti fitnes-instruktorke Lidije Ljubičić: Vježbe snage i pravilna ishrana za najbolje rezultate

Genetika se ne može promijeniti, ali može se uticati na procenat masnog tkiva. Bez obzira na to kojem tipu tjelesne građe pripadamo, uz trening i pravilnu ishranu možemo promijeniti naš izgled.

 

Ovim riječima fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić podsjeća da određene vježbe savršeno definišu donji dio tijela.

- Loša cirkulacija je jedan od najčešćih razloga debljanja žena u području bedara. Zbog nedostatka fizičke aktivnosti dolazi do nakupljanja masti. Prehrana koja je zasnovana na unosu loših ugljenih hidrata, slatkih i gaziranih pića i masnoća doprinosi pogoršanju situacije. Vježbanjem se može smanjiti ukočenost i neprokrvljenost pojedinih dijelova tijela - kaže Ljubičićeva.

Žene često nisu zadovoljne izgledom nogu, a Ljubičićeva navodi koji su razlozi za loše stanje mišića u donjem dijelu tijela.

1. Previše kardio vježbi

Važan su dio svake fitnes-rutine, ali ako je trening baziran uglavnom na kardio vježbama to znači da će osoba imati niži udio mišićne mase. Previše mišića predstavlja smetnju za kardio vježbe. Zato, ako je cilj dobijanje više mišića na nogama, prednost treba dati vježbama snage.

2. Premalo istezanja

Da bi bili izgrađeni mišići potrebno je angažovati apsolutno svaki mišić na nogama. To se može postići tako da se često mijenjaju vježbe koje se izvode i obavezno je istezanje prije i poslije treninga.

3. Ništa bez pravilne ishrane

Istina je da je vrhunske rezultate nemoguće postići bez prilagođene ishrane. Svako ima mišiće, ali od količine masnih naslaga na tijelu zavisi hoćemo li ili nećemo vidjeti te mišiće. Naravno, vježbanjem se udio masnog tkiva može smanjiti, ali nikad dovoljno da bi mišići bili dobro vidljivi. Zato je za lijepo definisane mišiće na nogama bitna ishrana. Poželjni su proteini, povrće, složeni ugljikohidrati.

4. Djeluju samo pravilno izvedeni pokreti

Ako se vježbe ne izvode pravilno, nikada se neće vidjeti toliko željeni mišići. Potrebno je da trener pokaže pravilno izvođenje vježbe, a kasnije treba samostalno provjeravati svoje pokrete na ogledalu.

Voda

Konzumiranje vode je od vitalne važnosti za zdravlje. Ljudsko tijelo se sastoji u prosjeku od 55 do 78 odsto vode.

Mišić - 75 odsto vode

Mozak - 90 odsto vode

Kost - 22 odsto vode

Krv - 83 odsto

Voda ima važnu ulogu u održavanju našeg tijela zdravim. Svakoj ćeliji u organizmu je potrebna. Naprimjer ako mozak ne dobije dovoljno vode, neće moći normalno funkcionisati, što može uzrokovati glavobolju ili umor. Ako pijete mnogo vode, ubrzaćete i proces mršavljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana