Ružna navika koja povećava rizik od zaraze virusom korona

G.S.
Ružna navika koja povećava rizik od zaraze virusom korona

Korona virus se širi sve više, a još nije ni ustanovljeno na koje sve načine.

Ipak, jedna ružna navika može vas koštati upravo toga da se od ovog virusa zarazite. Stoga, ukoliko do sada niste uspijevali, sada je pravo vrijeme da na grickanje noktiju zaboravite jer pojedini stručnjaci tvrde da je to jedan od najlakših načina infekcije.

Jedna od glavnih mjera na koju svi ljekari apeluju jeste redovno i temeljno pranje ruku. Treba ipak obratiti pažnju i na nokte.

Naime, bakterije, virusi i raznorazne nevidljive prljavštine, kao zgodno mjesto za skrivanje biraju upravo dio ispod noktiju.

Ukoliko osoba ne pere ruke često, a uz to i gricka nokte, sve te sitne potencijalne opasnosti dolaze kroz usta direktno u ljudsko tijelo.

Zato, najbolje je da nokti budu kratki jer u suprotnom se ispod njih zadržavaju spomenute nečistoće koje zatim osoba može unijeti u organizam ukoliko ima naviku da gricka nokte.

Bakterije na taj način prodiru direktno u usnu šupljinu, a to je i najlakši način za dobijanje bilo koje infekcije.

"Ako ne perete ruke temeljno, sve to ostaje ispod noktiju. A onda svaki put kada dodirnete lice, posebno usta, nos i oči, prenosite te bakterije. I možete da se razbolite. Povrh svega, sada imamo i korona virus, pa je to i razlog više da ne grickate nokte", objašnjavaju stručnjaci, prenosi "Blic.rs".

Ukoliko već imate ovu naviku, nađite način da je iskorijenite ili makar kontrolišete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana