Ruski naučnici otkrili da genetika utiče na razvoj težeg oblika kovida-19

Srna
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Ruski naučnici otkrili su da genetske predispozicije utiču na razvoj težeg oblika kovida 19.

Oni su, prvi u svijetu, uočili značaj genetske predispozicije za razvoj virusa korona, a njihovo otkriće objavljeno je u časopisu "Frontiers of imunology''.

Jedan od ključnih mehanizama koje ljudsko tijelo koristi u borbi protiv virusa su T-ćelije. Virusni peptidi na površini zaražene ljudske ćelije predstavljaju polaznu osnovu za razvoj ćelijskog imuniteta - tada se aktiviraju T-limfociti, koji počinju da ubijaju zaražene ćelije.

Prisustvo virusnih peptida na površini ćelije uveliko je određeno genetikom. U ljudskim ćelijama molekuli HLA antigena prve klase (HLA-I) odgovorni su za prepoznavanje ovih virusnih peptida. Taj skup od šest molekula jedinstven je kod svakog pojedinog čovjeka i svaki pojedinac ih nasljeđuje od roditelja, navode ruski ljekari.

Ako taj skup molekula dobro otkriva virus, onda imune ćelije mogu brzo pronaći i uništiti zaražene ćelije, ali ako pojedinac ima molekule koji loše otkrivaju virus, veća je vjerovatnoća da će razviti teži oblik bolesti.

Naučnici su napravili model koji pruža integralnu procjenu snage reakcije T-ćelija na kovid 19. Oni su analizirali genotipove više od 100 pacijenata koji su oboljeli od kovida 19 i 400 zdravih osoba iz kontrolne grupe. Ispostavilo se da njihov model efikasno predviđa nivo rizika od razvoja težeg oblika kovida 19.

Osim korištenja modela na populaciji u Moskvi, ruski naučnici koristili su svoj model i na uzorcima pacijenata iz Madrida. Visoka preciznost predviđanja je potvrđena i kod tih uzoraka, odnosno model je potvrdio da pacijenti kod kojih je otkriven veći rizik od razvoja težeg oblika kovida 19 imaju teži oblik te bolesti, dok je predviđanje rizika potvrdilo manji rizik kod pacijenata sa blažim oblikom kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana