Rusija: Vakcina protiv kovida-19 bezbjedna

G.S.
Rusija: Vakcina protiv kovida-19 bezbjedna

MOSKVA - Vakcina protiv kovida-19 je bezbjedna i dobro se podnosi, pokazali su podaci istraživanja Ministarstva odbrane Rusije i ruskog Nacionalnog istraživačkog centra "Gamalej". U saopštenju iz Ministarstva odbrane navodi se da je prva grupa dobrovoljaca koja je učestvovala u testiranju vakcine protiv virusa korona otpuštena iz bolnice.

"Tokom 28 dana nakon vakcinacije pokazatelji vitalnih funkcija dobrovoljaca ostali su u granicama normale, nisu zabilježena ozbiljna neželjena dejstva, zdravstvene tegobe, komplikacije ili neželjene reakcije. Podaci laboratorijskih i instrumentalnih ispitivanja omogućavaju nam da sa uvjerenošću govorimo da je vakcina bezbjedna i da se dobro podnosi", naglašava se u saopštenju.

Prva etapa istraživanja vakcine počela je 18. juna, kada je vakcinisano 18 dobrovoljaca, a druga grupa od 20 dobrovoljaca vakcinisana je 23. juna, prenosi "Sputnjik".

Dobrovoljci će 42 dana nakon prve vakcinacije morati na jedan dan da se vrate u bolnicu kako bi obavili završni ljekarski pregled. 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana