Roš pravi test za podvarijantu kraken

Srna
Foto: Agencije

CIRIH- Švajcarski farmaceutski gigant "Roš" saopštio je danas da sarađuje sa kompanijom "Molbiol" u razvoju novog Pi-Si-Ar testa koji će moći da detektuje kraken podvarijantu omikron soja virusa korona.

U saopštenju se navodi da je napravljen test za najnoviju varijantu korone IKSBB.1.5 i da se trenutno koristi u istraživanjima, prenio je "Sputnjik".

Pi-Si-Ar testiranje će omogućiti naučnicima da indentifikuju karakteristike nove podvarijante omikrona i procijene njen mogući uticaj na javno zdravlje, saopštio je šef dijagnostike u "Rošu" Mat Sause.

Prethodno je šef kancelrije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u Rusiji Melita Vujnović izjavila da se SZO aktivno bavi pitanjima u vezi sa brzim širenjem podvarijante kraken i njenim uticajem na zdravlje.

Prema SZO, IKSBB.1.5 varijanta korone nema specifične mutacije zbog kojih bi bila opasnija od drugih podvarijanti virusa korona.

Ipak, utvrđeno je da kraken izbjegava ljudski imunološki odgovor na najefikasniji način i da može da izazove teška oboljenja kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana