Prirodni izbjeljivači zuba koje vrijedi isprobati

GS
Prirodni izbjeljivači zuba koje vrijedi isprobati

Lijepi i bijeli zubi uveliko popravljaju dojam kompletnog izgleda i vrlo je bitno posvetiti im pažnju. Uz redovne stomatološke kontrole, ima i nešto što možete učiniti i u svom domu, ne košta puno, a efektom ćete sigurno biti i više nego zadovoljni.

U vašim kuhinjskim ormarićima zasigurno se krije neki od prirodnih izbjeljivača koji će vam pomoći u toj misiji.

Kokosovo ulje

Osim što će vaši zubi biti nekoliko nijansi bjeliji, redovno korištenje kokosovog ulja ojačat će i vašu caklinu, što rijetko koji izbjeljivač za zube može postići. Pomiješajte 2 kašičice kokosovog ulja s 2 kašičice sode bikarbone i pohranite smjesu u staklenku. Za minty okus dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja od metvice. Koristite redovno, umjesto kupovne paste za zube. Podsjećamo da je kokosovo ulje odlično i za neke tipove kože i kose, a zbog njegove široke primjene smatramo ga obaveznom opremom za svako kupatilo.

Aktivni ugljen

Medicinski ugljen popularan je izbor za prirodno izbjeljivanje zuba prvenstveno zato što je pogodan i za osjetljive zube i desni. Vrlo je djelotvoran u uklanjanju mrlja na zubima dugogodišnjih pušača. Zbog blage abrazivnosti preporučuje se što nježnije četkanje kako ne biste slučajno oštetili zubnu caklinu. Iako ćete se vjerovatno prepasti svog odraza u ogledalu, vjerujte nam, djeluje!

Kurkuma

U otklanjaju žutih i smeđih naslaga najdjelotvornijom se smatra kurkuma. Miješajte 4 kašičice kurkume s 2 kašičice sode bikarbone i 2 kašičice kokosovog ulja dok smjesa ne postane jednolične teksture i koristite redovno umjesto paste za zube.

Soda bikarbona i limun

Smjesu kašičice sode bikarbone i nekoliko kapi limuna držite na zubima 1 minutu i potom temeljito isperite usnu šupljinu. Iako okus sode bikarbone možda nije najugodniji, njena učinkovitost u izbjeljivanju zuba je neupitna. Smjesu koristite najviše 3 puta mjesečno kako ne biste oštetili zubnu caklinu, prenosi Elle.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana