Pretjerivanje sa veganskom ishranom može da dovede do većeg rizika od bolesti srca

GS
Foto: Ilustracija

Veganska ishrana je postala sve popularnija prethodnih godina, ali pojedina istraživanja pokazuju da ako se ode u krajnost, ona ipak i negativne posljedice.

Neki ljudi vegansku ishranu dovode do krajnosti, odlučujući da jedu samo sirovu biljnu hranu koja može da se konzumira bez kuvanja. Neki takođe isključuju hranu koja je promijenjena iz svog prirodnog oblika ili prerađena (kao što je zobeno ili bademovo mlijeko).
Zagovornici ove dijete tvrde da kuvanjem sastojci gube neke od svojih važnih nutrijenata i enzima. Konzumacijom sirove biljne hrane vjeruju da će ishrana da poboljša nivo energije, spreči (pa čak i poništiti) bolest i poboljšati cjelokupno zdravlje. Ali istraživanja sugerišu da sirova veganska ishrana, ako se pridržava duže vrijeme, može uzrokovati više štete nego koristi, kako kažu nutricionisti.

Hranjive materije

Istraživanja pokazuju da određene namirnice mogu biti zdravije kada su kuvane, na primmjer prokulice i crveni kupus. Povrće poput gljiva, šargarepa, kelja takođe imaju više hranjivih materija kada se kuvaju.

Studija iz 2005. pokazala je da je 38 odsto učesnika koji su dugoročno konzumirali sirovu hranu imalo manjak vitamina B12. To je zabrinjavajuće, posebno s obzirom da je nedostatak vitamina B12 povezan s nizom problema, uključujući žuticu, čireve u ustima, probleme s vidom, depresiju i druge promjene raspoloženja. Sirova veganska ishrana povećala je nivo homocisteina – aminokiseline koja razgrađuje vitamin B12. Povišen nivo homocisteina može da dovede do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Može da dovede do gubitka menstruacije

Ako nije ispravno planirana, sirova veganska ishrana može da dovede do nenamjernog gubitka težine ako ne unosite količinu kalorija koja je potrebna vašem tijelu za funkcioniranje. Ovo je posebno zabrinjavajuće za mlade žene. Istraživači su otkrili da je 30 posto žena mlađih od 45 godina koje su se hranile sirovom hranom duže od tri godine imalo djelimičnu do potpunu amenoreju (izostanak menstruacije). To je vjerovatno zbog gubitka težine uzrokovanog sirovom veganskom ishranom. Amenoreja može uzrokovati niz problema, uključujući neplodnost, kao i smanjenu mineralnu gustoću kostiju i osteoporozu.

Dok pridržavanje biljne ishrane može da ima mnoge dobrobiti za zdravlje, sirova veganska ishrana može potencijalno da dovede stvari malo predaleko i može dovesti do još većih rizika ako se pažljivo ne sledi. Ako planirate da se držite sirove veganske ishrane, važno je pažljivo planirati kako biste bili sigurni da unosite sve hranjive materije koje su vam potrebne za optimalno zdravlje, u potrebnim količinama, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana