Preporuke nutricionista: Namirnice koje trebate izbjegavati tokom ljeta

GS
Preporuke nutricionista: Namirnice koje trebate izbjegavati tokom ljeta

Sparina i visoke ljetne temperature mogu utjecati na smanjenje apetita, stoga, u ovim danima nutricionisti preporučuju konzumiranje hrane bogate vodom, i alkalne namirnice koje čine da se naše tijelo osjeća energičnije i bolje.

Stoga, ove namirnice u vrelim ljetnim danima, prema preporukama nutricionista, trebate izbjegavati.

Sladoled

Iako, prema mnogima, iznenađujući prijedlog, savjetuje se izbjegavanje kupovnog sladoleda s obzirom na to da su u njemu sadržane velike količine masti i proteina. Međutim, domaći sladoled, ukoliko niste previše zagrijani i niste boravili na previsokim vanjskim temperaturama, nije toliko opasan.

Pržena hrana

Pržena hrana teško je probavljiva, izaziva žeđ te stvara probleme na koži u smislu pojave akni.

Prekomjerno uživanje u mangu

Ni u čemu ne treba pretjerivati pa tako ni u konzumaciji manga. Ova voćka bogata je prirodnim šećerima, a koji mogu prouzrokovati kožne infekcije. Također, prekomjerna konzumacija manga može stvoriti probleme poput dijareje, nadutosti ili čak glavobolja.

Vrući napici

Preporučuje se izbjegavanje konzumiranja toplih napitaka poput čaja ili kafe, a naročito se preporučuje izbjegavanje kafe s toplim mlijekom. Naime, mlijeko za kafu u kafićima se zagrijava pomoću pare u metalnim posudama. Mlijeko će, vrlo moguće, u takvoj posudi stajati satima i biti mnogo puta podgrijavano prije nego stigne do naše šoljice. Kad su vani visoke temperature povećava se mogućnost da će se u takvom mlijeku razviti bakterije koje mogu ugroziti naše zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana