Povećava se broj žena koje ne mogu planirati porodicu

Srna
Povećava se broj žena koje ne mogu planirati porodicu

NjUJORK - Agencija UN za zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja (UNFPA) objavila je podatke istraživanja, prema kojima se usljed pandemije Kovida-19 i dalje naglo povećava broj žena koje nemaju pristup planiranju porodice i koje se suočavaju sa rodno zasnovanim nasiljem i drugim štetnim pojavama.

Istraživanje otkriva ogroman uticaj Kovida-19 na žene paralelno sa povećanjem prekomjerne opterećenosti zdravstvenih sistema, zatvaranjem ustanova ili njihovim pružanjem ograničenog broja usluga ženama i djevojkama, dok mnoge odlučuju da preskoče važne zdravstvene preglede zbog straha da će se zaraziti virusom korona.

Istraživanje je pokazalo da prekidi u globalnim lancima snabdijevanja mogu rezultirati znatnim nedostatkom kontraceptivnih sredstava, dok se tokom dugog perioda u kojem su žene zatvorene u kući očekuje nagli porast slučajeva rodno zasnovanog nasilja.

“Novi podaci pokazuju katastrofalan uticaj koji bi kovid-19 mogao uskoro imati na žene i djevojke širom svijeta. Pandemija produbljuje nejednakosti, dok za milione žena i djevojaka postoji opasnost da više neće biti u mogućnosti planirati porodicu i zaštititi svoje tijelo i zdravlje”, izjavila je izvršni direktor UNFPA Natalia Kanem.

Ona je istakla da reproduktivno zdravlje i prava žena moraju biti zaštićeni po svaku cijenu, te da se pružanje usluga mora nastaviti, potrepštine biti isporučene, a ugroženi zaštićeni i podržani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana