Potencijalno fatalna gljivica otporna na lijekove u porastu u američkim bolnicama

Tanjug
Potencijalno fatalna gljivica otporna na lijekove u porastu u američkim bolnicama

NjUJORK - Potencijalno smrtonosna gljivična bolest otporna na lijekove, širi se velikom brzinom u bolnicama širom SAD, upozorili su ove nedelje Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi Njujork post.

Slučajevi Candida auris - gljivice koja izaziva ozbiljne infekcije krvotoka, pa čak i smrt kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom, naglo su porasli poslednjih godina i doživjeli dramatičan porast u 2021, prema izvještaju objavljenom u Annals of Internal Medicine.

Te godine se broj slučajeva povećao za nevjerovatnih 95 odsto, sa 756 u 2020, na 1.471 u 2021, prema podacima CDC-a. 

Najnoviji podaci agencije pokazuju da su brojke nastavile da rastu prošle godine sa 2.377 prijavljenih kliničkih slučajeva.

CDC upozorava da gljivica „predstavlja ozbiljnu globalnu prijetnju po zdravlje", jer umire više od jednog od tri oboljela pacijenta sa Candida auris infekcijom krvi, srca ili mozga.

Candida auris se obično širi u bolnicama i staračkim domovima kontaktom od osobe do osobe, kao i dodirom sa kontaminiranim površinama i opremom. 

Prema CDC-u, gljivica može da preživi na tim površinama nekoliko nedelja.

Potencijalno fatalne gljivice često se ne mogu liječiti tradicionalnim antifungalnim lijekovima, što povećava broj infekcija. Prema autorima izvještaja, broj sojeva otpornih na lijekove takođe raste.

Zdravstveni zvaničnici ocijenili su „posebno zabrinjavajućim" povećanje broja slučajeva koji se ne mogu liječiti i dokaze o pogoršanju transmisije.

Slučajevi gljivične bolesti otkriveni su u više od polovine američkih država. Zdravstveni zvaničnici vjeruju da se broj infekcija povećao nakon Kovida-19.

Autori studije su rekli da su „poboljšane prakse otkrivanja i kontrole infekcije" neophodne da bi se sprečilo dalje širenje gljivica, piše američki list.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana