Pojavila se iznenađujuća posljedica kovida 19.

GS
Pojavila se iznenađujuća posljedica kovida 19.

Kovid 19 nije samo respiratorna bolest, već pogađa celo tijelo, a lekari primećuju čitav niz neobičnih i zastrašujućih simptoma i sindroma, piše danas CNN.

CNN navodi primjer pacijenta starog 38 godina, koji je prvih 10 dana infekcije koronavirusom bio relativno dobrog stanja i nije bio u rizičnoj grupi.

"Imao je blage simptome i malo kašljao, pa je bio kod kuće", rekao je dr Šon Vengerter, vaskularni hirurg u Njujorku.

Međutim, tada se pojavila iznenađujuća posledica kovida 19.

Pacijent se probudio u groznici i tako slab da nije mogao da hoda. Naime, ustanovljeno je da koronavirus može izazvati zgrušavanje krvi, a ovaj mladić je imao veliki ugrušak krvi u glavnoj arteriji.

Brza dijagnoza i hirurško vađenje ugruška pomoću katetera spasli su pacijenta.

Lekari koji leče pacijente sa koronavirusom primećuju čitav niz sindroma, uključujući krvne ugruške svih veličina u telu, otkazivanje bubrega, upalu srca i imune komplikacije.

"Jedna stvar koja frustrira je da se ova bolest manifestuje na mnogo različitih načina", rekao je dr Skot Brakenridž, docent u timu za hiruršku medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Floridi.

U nekim slučajevima koronavirus ima ozbiljne posledice na disanje, a u drugima se čini da dovodi do zastoja organa u više sistema.

Iako je reč o respiratornom virusu, jasno je da on kod pojedinih ljudi pogađa celo telo i izgleda direktno napada i neke organe.

Jedno od pitanja koje stručnjake najviše brine je napad kovida 19 na obloge krvnih sudova, što uzrokuje neprirodno zgrušavanje krvi.

Čini se da virus stvara lokalni upalni odgovor koji vodi ka nekim od ovih tromboza.

Drugi timovi lekara prijavili su neobične moždane udare kod mlađih pacijenata, kao i plućne embolije, što je medicinski naziv za krvne ugruške u plućima.

Jedan od najopasnijih sindroma koji bi mogao biti povezan sa kovidom 19 je "pedijatrijski inflamatorni sindrom".

Grad Njujork je prijavio 52 takva slučaja, izjavio je u utorak gradonačelnik Bil de Blazio, a ministarstvo zdravlja saopštilo je da u tom kontekstu istražuje 100 slučajeva.

Sindrom karakterišu uporna groznica, upala, loša funkcija jednog ili više organa i drugi simptomi koji podsećaju na šok, kaže grupa pedijatara.

U nekim geografskim oblastima primećeni su i slučajevi Kavasakijeve bolesti kod dece, rekla je lekarka reumatolog iz dečje bolnice u Bostonu dr Mari Bet Son.

Kavasakijeva bolest uključuje upalu u zidovima arterija srednje veličine i može oštetiti srce, a moguće je da je uzrokuje odgovor imunološkog sistema poznat kao oluja citokina, kažu lekari.

"Imuni sistem preterano reaguje na virus i pošto su ovo zapaljenska oboljenja, prekomerna reakcija može izazvati Kavasakijevu bolest", rekao je dr Glen Budnik, pedijatar u Nju Džersiju.

Moguće je čak da antitela koja deca stvaraju na kovid 19 stvaraju imunu reakciju u telu, smatraju pojedini lekari.

Još jedan simptom koronavirusa je zbunjujući, ali manje zabrinjava, a reč je o tome da pacijenti prijavljuju crvenu ili ljubičastu boju i oticanje nožnih prstiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana