Pet namirnica može da nadoknadi vitamin koji tijelo ne proizvodi

B92
Foto: Ilustracija

Vitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima koji se nalazi u mnogim namirnicama, mastima i uljima.

 

Takođe je i antioksidant, supstanca koja može da spriječi oštećenje ćelija i pruža zaštitu od ozbiljnih bolesti, uključujući srčana oboljenja.

Tijelo ne može da proizvede ovaj vitamin, pa je neophodno da ga nadoknađujemo kroz ishranu. Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slijede ga lješnici, oni su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Sjemenke

Sljedeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za sjemenkama biljaka. Sjemenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove sjemenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

Ulja

Pošto sjemenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vrijedna pažnje.

Lisnato zelenilo

Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

Avokado

Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana