Pedijatri upozoravaju: Zbog omikrona biće više zaražene djece

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas u saopštenju da je, zbog širenja omikron soja virusa korona, izvjesno da će se u narednom periodu povećati broj zaražene i hospitalizovane djece.

U saopštenju se navodi da podaci iz SAD i evropskih zemalja pokazuju da broj registrovanih slučajeva virusa korona u uzrastu do 18 godina konstantno raste, i u apsolutnim ciframa, i po učešću u ukupnom broju oboljelih.

S obzirom na to da veći broj djece obolijeva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahtijeva liječenje u bolničkim uslovima.

U Udruženju pedijatara navode da je u periodu kada je bio dominantan delta soj virusa, zapažen porast broja oboljele dece u odnosu na prethodni talas, a da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina.

Dodaju da je najveći broj oboljele i hospitalizovane djece u državama zahvaćenim omikron sojem kod mlađih od četiri godine, a posebno je zabrinjavajuće što su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije.

"Jedini način da zaštitimo kategoriju djece do četiri godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju", poručuju iz Udruženja.

U skladu sa tim podacima, Udruženje apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili, kao i da se djeca starija od 12 godina vakcinišu.

Takođe, apeluju i da djeca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana