Pedijatri otkrili nov simptom virusa korona kod djece

B92
Pedijatri otkrili nov simptom virusa korona kod djece

Aleksandar Stojanović, direktor istarskog Zavoda za javno zdravstvo, ističe da se u poslednje vrijeme kod djece, osim uobičajnih simptoma, javlja i jedan nov.

On je kazao da se u posljednje vrijeme kod djece, uz simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju i promjene na koži u obliku osipa na tijelu.

"Taj osip kod nekih može biti manje, a kod nekih više izražen. Kod odraslih se među prvim simptomima javljaju dosta jake glavobolje i bolovi u cijelom telu, uz gubitak mirisa i ukusa, povišenu temperaturu i takođe još uvek probavne smetnje. To su neke indikacije kod kojih bi svakako trebalo posumnjati na zarazu novim virusom korona, ostati kod kuće i javiti se ljekaru", poručio je Stojanović, a navodi Glas Istre.

Trenutno je u Istri 78 odsto oboljelih do 60 godina, dakle radi se o radno aktivnom stanovništvu, od čega je 73 odsto oboljelih u populaciji do 18 godina, a veliki broj njih je i u samoizolaciji.

"S obzirom na način njihova života, kretanja i direktnog kontakta s većim brojem osoba na raznim mjestima, a uzimajući u obzir da su mnogi od njih potpuno asimptomatski prenosioci zaraze, zaista nije loše neprestano ponavljati apel javnosti da budu odgovorni prema sebi i drugima i pridržavaju se epidemioloških mera. Jer nam se nažalost vrlo brzo situacija može pogoršati ili oteti kontroli, što svim silama nastojimo izbeći", kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana