Ovo su znakovi koji ukazuju na moguće probleme sa srcem

GS
Ovo su znakovi koji ukazuju na moguće probleme sa srcem

Srce je jedan od najvažniji organa, ali uprkos tome mnogi ne vode računa o njemu. Zbog toga neke znakove ne treba shvatati olako, pa čak ni ako se radi o nesanici ili bolovima u leđima. Nezdrav način života može uzrokovati poteškoće koje niko ne bi trebao ignorisati.

Zubobolja

Nije svaka zubobolja razlog da posjetite stomatologa, jer neke od njih mogu ukazivati na infarkt. Bol koju osoba može osjetiti se širi zubima ili duž čeljusti ili se pak može osjetiti bol poput one u uhu.

Oticanje stopala

Oteknuća udova, odnosno edemi, mogu biti znak nezdravog kardiovaskularnog sistema. Stopala i ruke koji su oteknuti duži vremenski preiod znak su da krv ne cirkuliše normalno kroz tijelo. Kada krv ne cirkuliše kako treba, ona se nakuplja u dijelovima tijela koji su najdalje od srca.

Gubitak dlaka na nogama

Ako gubite dlake na nogama, to bi mogao biti znak problema sa srcem. Hranjive tvari koje su potrebne za rast dlake obično se prenose krvlju, a ako ne dođu do zraka i ako dlake nemaju dovoljno kisika, počet će opadati.

Iskašljavanje bijelog ili roze sadržaja

Ukoliko iskašljavate bijeli ili roze sadržaj umjesto normalnog providnog, to bi također mogao biti znak nezdravog srca. Dugotrajan kašalj može proizvesti obojeni sadržaj koji može biti "najava" zatajenja srca. Bijeli i roze sadržaj može biti rezultat krvi u plućima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana