Ovo su neke od zablude o Kovidu 19

Srna
Ovo su neke od zablude o Kovidu 19

Da li se koronavirus može unijeti u kuću na cipelama? Da li su bijeli luk i ljuta paprika glavni borci provid kovid-19? Stručnjaci iz Svjetske zdrastvene organizacije kažu da nema dokaza a ni osnova da se vjeruje u to.

Na sajtu Svjetske zdrastvene organizacije pored mnoštva korisnih savjeta o tome kako zaštiti sebe i druge od prenošenja koronavirusa stoje i odgovori na najčešće nedoumice koje podjednako muče ljude širom svijeta.

Riječ je najčešće o neproverenim informacijama koje se šire putem interneta i društvenih mreža, a koje mogu da unesu konfuziju pa čak i ugroze nečije zdravlje.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša demantovao je neke od najčešćih zabluda.

Jedna od nedoumica je da li da se maske nose tokom vježbanja. Ivanuša kaže da ako se vježba na otvorenom i ako nema bliskog kontakta sa ostalim vježbačima maska nema potrebe da se nosi. U zatvorenom vježbanje treba izbjegavati ako nema distance između vježbača veće od metar i po a i samo vježbanje sa maskom nije prijatno.

Na cipelama teoretski se virus može unijeti u kuću ali ne i u organizam. Ne postoji dokaz da se neko zarazio tako što je virus unio na obući, tvrdi Ivanuša.

Kada je riječ o zadržavanju na površinama, virus na pojedinim materijalima može da ostane i nekoliko dana ali to ne znači da samo dodirivanjem površina možemo da se zarazimo.

Konzumiranje alkohola da bi se neutralisao virus iz organizma je više izgovor a poznato je da veća konzumacija alkohola vodi u alkoholizam i dugoročno oštećuje vitalne organe kao što su srce i jetra a pospiešuje i razvoj bolesti kao što su neke vrste kancera.

Isto tako nema dokaza ni da konzumiranje određene vrste namirnica kao što su bijeli luk i ljuta parika sprečava razvoj virusne infekcije. Raznovrsna i balansirana ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima je najbolja osnova za dobar imunitet.

Takođe je, prema riječima stručnjaka SZO, zabluda da muve i komarci prenose koronavirus. Virus se najlakše prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom a kada je riječ o komarcima u ljetnjim mjesecima treba se više paziti od prenošenja groznice Zapadnog Nila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana