Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati prije spavanja

Kliks
Foto: Ilustracija

Ono što jedete može utjecati na to koliko dobro spavate, a namirnice poput čokolade, sladoleda, sira ili čipsa bi trebali izbjegavati jer će produžiti vaše budno stanje ili pokvariti kvalitet sna.

Kad je riječ o kvalitetnom snu i spavanju, savjeti za izbjegavanje namirnica koje sadrže kofein su već opštepoznati. Međutim, postoje i druge namirnice koje mogu unazaditi vaš odmor preko noći.

Iz britanske kompanije Benenden Helt otkrili su najgore namirnice za grickanje prije spavanja, a neke od njih mogle bi vas iznenaditi.
Kada je moguće, trebali biste izbjegavati jesti kasno naveče i kloniti se stimulansa poput kafe i šećera.

Čokolada

Nije tajna da čokolada nije najbolji kasnovečernji međuobrok, ponajviše zbog visokog sadržaja kofeina i šećera.
Tokom kasnijih faza spavanja, konzumacija kofeina može uzrokovati češće pojavljivanje brzih pokreta očiju, zbog čega je veća vjerovatnoća da ćete se osjećati umorno ujutro.

Sir

Iako je ideja da će jedenje sira prije spavanja dovesti do loših snova možda stara legenda, postoje i drugi razlozi zbog kojih biste ovu hranu trebali izbjegavati noću.
"Masni ili stari sir, kao i konzervirano meso, sadrže prirodno visoke nivoe aminokiseline tiramina, zbog čega se osjećamo budno", kažu stručnjaci.
Tiramin uzrokuje da nadbubrežna žlijezda oslobađa hormon "bori se ili bježi", što povećava budnost na nekoliko sati.

Začinjena hrana

Treba izbjegavati začinjenu hranu zbog visoke razine kapsaicina.
"Ova hemikalija podiže tjelesnu temperaturu ometajući proces termoregulacije tijela, što zauzvrat remeti san", istaknuli su.

Sladoled

 Sladoled može povisiti nivo šećera u krvi, koji će onda naglo pasti nakon što legnete u krevet.
"Pad šećera u krvi upozorava nadbubrežne žlijezde da postoji hitan slučaj, što zauzvrat povećava razinu kortizola i budi tijelo iz sna", tvrde stručnjaci.

 Čips

Mali paketić čipsa prije spavanja mogao bi biti upravo ono što želite, ali je i jedna od najgorih namirnica za jesti prije spavanja jer doprinosi "površnom" snu.
Pokušajte izbjegavati slane grickalice tri sata prije spavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana