Ove namirnice je najbolje jesti na prazan stomak

Telegraf
Foto: Ilustracija

Doručak je najvažniji obrok tokom dana, ali nije dobra ideja da imate obilan obrok odmah nakon buđenja

Vašim organima je potrebno vrijeme kako bi se probudili i pokrenuli. Nutricionistkinja Lovenet Batra iz Nju Delhija sastavila je spisak namirnica koje će pospješiti rad metabolizma i biti odlično "gorivo" za organizam kako biste uspješno započeli dan.

Evo namirnica koje bi bilo dobro da jedete prije doručka ili na prazan stomak:

1. Bademi
Ovo koštunjavo voće bogato je najvažnijim vitaminima i mineralima, a i te kako je korisno pojesti pet do 10 badema nakon dužeg perioda bez unošenja hrane. To će nam pružiti obilje hranljivih materija i tokom dana nećemo tako često imati osjećaj gladi.

Odlična ideja je da potopite bademe u vodu, jer na ovaj način oni imaju još snažniju moć - u opni ovog voća nalazi se tanin, koji poboljšava apsorpciju hranljivih materija, a kada se opna badema dobro natopi nutritijenti se lakše oslobađaju.

2. Med s toplom vodom
Dobro je poznato da ova kombinacija poboljšava varenje i blagotvorno djeluje na imuni sistem, a kada se unese u prazan stomak - odlično utiče na metabolizam.

Za razliku od brojnih napitaka za mršavljenje koji se preporučuju, spoj vode i meda, ponekad uz dodatak limuna, ima veoma malo kalorija, a obezbjeđuje energiju i podstiče detoksikaciju.

3. Suvo grožđe
Suvo grožđe sadrži visku koncentraciju kalijuma i gvožđa. Potopite grožđice u vodi preko noći, jer ćete tako povećati apsorpciju hranljivih materija.

Pošto su grožđice pune prirodnih šećera, podižu energiju ujutro i pripremaju vas za ostatak dana.Takođe, pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.

4. Lubenica
Idealno vrijeme za uživanje u lubenici je jutro, odnosno nju je idealno jesti na prazan stomak jer je veoma bogata elektrolitima, lagana je i ima mnogo različitih hranljivih materija.

5. Čia sjemenke
Ove sićušne sjemenke sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a tu su esencijalne masne kiseline, magnezijum, gvožđe, vitamini iz grupe B vitamina... Preporučuje se da se čia sjeme pripremi noć ranije, odnosno da se tada ostavi da odstoji u vodi ili mlijeku kako bi nabubrilo, a potom pomiješa sa svježim voćem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana